Levesbáró

Horvát bableves

Horvát bableves

Manestra od bobići

wp_20170823_18_40_01_rich_li_8369.jpgManestra od bobići .wp_20170823_20_55_00_pro_li_8372.jpg

Manestra od bobići . Érdekes keveréke az olasz minestra és a magyar bablevesnek. Végül is a végeredmény sikeres lett. Persze nem végeztem kiterjedt kutatást, hogy ki mit tett hozzá ennek levesnek kialakulásához. Hiszen a magyar-horvát sok évszázados közös történelme úgy is sok ponton találkozott.

Jellemzően sok mediterrán alapot érezhetünk dél-nyugati szomszédunk konyháján, ezt különösen a tengerparton érezhetjük. Nem csoda, hiszen több történelmi városukat az Ókori Rómaiak és később Velencei kereskedők alapították és évszázadokon keresztül birtokolták is. Csak sétáljunk végig az esti Poreč (Porecs) kikötőjébe vezető úton és Olaszországban érezhetjük magunkat, persze a séta inkább a hömpölygő tömeg miatt inkább csak totyogás. Nem csak a gyakori olasz szavak, hanem az ódon szűk utcák, a fényesre csiszolódó járdakövek, a késő estig nyitva tartó üzletek is mind ezt az érzetet keltette bennem. A kikötőjében horgonyzó luxus jachtok is nagyon hasonló „ Dolce Vitát” sugallnak. De visszatérek a minestra leveshez. Az olasz eredeti jellegzetes vegyes zöldségleves tészta helyett füstölt szalonnát kapott, és a sok helyen paradicsomos ízesítés is elmaradt, helyette a görögös finomra vágott hagymával való sűrítés is a puritánabb horvát jelleget biztosította. Bár a séf mellékelt reszelt parmezán sajtot, de nekem nem hiányzott róla. Annál is, inkább, mert ha előre finomra lereszeljük, már éppen a lényeg sikkad el. Viszont, ami nagyon hiányzik nekem ezen a tájékon, azok a fűszerek. Gyakran a vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal megelégszenek a helyiek. Szinte sóhajtozik az étel egy kis izgalmas, illatos ízesítésért, fűszerekért. Ez a leves üdítő kivétel volt számomra, mert ez így is jó.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg fehérbab,

 15 dkg húsos szalonna,

4 EK olívaolaj,

2 nagyobb hagyma,

2 fokhagyma,

 3 sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

1 EK édesnemes paprika,

2 krumpli,

2 TK só

1 liter csont, vagy húsleves, esetleg leveskocka

Babérlevél, dalmát fűszerkeverék.

 A babot előző este beáztatjuk, majd új vízben az egyik félbevágott hagymával és a fokhagymával együtt félig megfőzzük. A másik hagymát és a krumplikat kockára vágjuk, és a forró olajon megpirítjuk, paprikával megszórjuk, felöntjük a húslé egy részével, beletesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, és félig megpároljuk. Hozzáöntjük a külön főtt babot, készre főzzük és ízlés szerint utána fűszerezzük. Én a dalmát fűszerkeverékemmel meghintem.

4 komment Tovább
Horvát bableves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1612785962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2017.08.31. 14:01:06

Milyen húslé?
Válasz erre 

Levesbáró 2017.08.31. 18:48:27

Köszönöm, hogy szóltál, lemaradt egy sor
Válasz erre 

kvadrillio 2017.08.31. 20:09:42

TALÁN MERT ŐK JOBBAN ÖRZIK A MEZŐGAZDASÁGUKAT !!!
2017. 08. 31. 13:35
MTI nyomán
#Alma
#Mezőgazdaság
Bajban a magyar alma... MERT A VEZETŐINK KI AKARJÁK NYÍRNI !!!!!

Rossz helyzetben van a magyar almatermesztés, mivel például nagy a termésmennyiség évenkénti ingadozása, az össztermésen belül nagy az ipari alma aránya, a csökkenő termőterület mellett pedig a korszerűnek minősíthető ültetvények aránya is alacsony - állapítja meg a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) legfrissebb összegzése.

A tájékoztató szerint Magyarország almatermése egy átlagos évben 550-600 ezer tonna, de az elmúlt 10-15 évben a 200 és 920 ezer tonna között ingadozott. Így nagyon rossz a termésbiztonság, ami az egyik alapvető akadálya a piacok építésének és megtartásának. Emellett a magyar almatermés hasznosítási aránya is gyenge, már mintegy 20 éve: kétharmada ugyanis az ipari alma - ennek 80-85 százaléka sűrítményalapú léalma -, egyharmada étkezési alma, amely arány az unióban pontosan fordított.

A 2002-ben meglévő 41 ezer hektár almaültetvényből mára mintegy 26 ezer hektár maradt, elveszett az ültetvényfelület mintegy 40 százaléka. Az almaültetvények mintegy 40 százaléka korszerűtlen és potenciálisan versenyképtelen - közölte a szervezet. Mindössze mintegy 20 százalék a korszerű, magas színvonalon művelt, versenyképes ültetvények aránya. A fennmaradó elméleti középső harmad pedig a változó sikerrel művelt, kétes jövőjű, "kettős hasznú ültetvények halmaza" - állítják a szakértők.

A múlt évben a közepesnél valamivel gyengébb termést (510 ezer tonna) takarítottak be, mert mintegy 20-30 százalékos kiesést eredményeztek a tavaszi fagyok.

A kitavaszodás 2017-ben korán kezdődött, Magyarország nyugati és déli régióiban már április 5. körül, míg északon és keleten április közepén indult meg az alma virágzása, ami másfél-két héttel korábbi a megszokottól. A március vége és május közepe között 6-7 alkalommal is bekövetkező, éjszakai mínusz 2, mínusz 5 Celsius fok közötti lehűlések érzékelhető kárt okoztak a termésben.

A terméktanács szerint kedvezőtlenül hatott a termésre az is, hogy a virágzás jelentős részében hűvös, szeles időjárás uralkodott, ami időben nagyon elhúzódóvá tette a virágzást - összesen 3-4 hét, és emiatt nagyon heterogén gyümölcsméretek alakultak ki még egy fán is. Ennek következménye az volt, hogy a kisebb gyümölcsök lehullottak, a szokásosnál erősebb volt a tisztuló hullás, illetve sokkal nehezebb volt a termésritkítás elvégzése.

A magyarországi termés az idén - az átlagosnál is gyengébb minőséggel - várhatóan mintegy 150 ezer tonna étkezési alma és 350 ezer tonna ipari alma lehet a szervezet előrejelzése alapján. Ez mindkét hasznosításnál a keresleti piacot erősíti, hasonlóan az európai trendhez. Magyarország egy átlagos évben 550-600 ezer tonna almát termel, amelyből 150-200 ezer tonna szükséges a belső étkezési piac biztonságos ellátásához, és 50-100 ezer tonna az egyéb ipari feldolgozásra.

A piaci viszonyok alapján arra számítanak a szakértők, hogy 2017 őszén az elmúlt 10 évben megszokott árszint felső harmadában fognak mozogni a termelői árak, de nem számítanak olyan extrém magas árak kialakulására, amellyel az elmúlt tíz évben ne találkoztak volna az ágazatban.

A szokásos termelői ársáv az első osztályú étkezési almánál kilogrammonként nettó 40-140 forint, így a következő hetekben ebben a sávban valószínűsíthető az árak mozgása. A léalmánál a sáv kilónként nettó 10-40 forint lehet - tartalmazza az összegzés.

AZ ALMA, A GYÜMÖLCSÖK MEGPENÉSZEDNEK, A KENYÉR, ZSÖMLE IS, HISZEN TAKARMÁNYBÚZÁBÓL KÉSZÍTIK ! A SZABOLCSI ALMÁNÁL FINOMABB, ILLATOSABB, ÍZESEBB NINCS A VILÁGON, DE HAGYJÁK ELROTHADNI..., EPER MÉG VAN, DE KISZORÍTJA A KÜLHONI SZAR, ÍZETLEN, AMIT BALTÁVAL KELL VÁGNI OLYAN KEMÉNY, ILLATA SINCS !!! TÖNKRETETTÉK A MEZŐGAZDASÁGUNKAT, GYÜMÖLCSTERMESZTÉSÜNKET, ÁLLATTENYÉSZTÉSÜNKET, ZÖLDSÉGTERMESZTÉSÜNKET TELJESEN ! EZEKET KI KELL NYÍRNI !!!!!
Válasz erre 

VaradiJanos 2017.08.31. 22:47:22

@kvadrillio: minek vágod baltával az epret? Két keményet könnyebb elrágni?
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard