Ha vendéget vársz és egy igazi magyaros specialitást akarsz főzni, ezzel garantált sikert érsz el!
Hozzávalók
- 1 kg marha színhús (nyak, lábszár, lapocka) ha elmondod a megbízható hentesednek, hogy mire akarod felhasználni, ő tudni fogja, mit adjon. Persze ha nem lesz várhatóan 3-5 órád a főzésre, választhatsz más húst is. Sertés, csirke vagy pulykacombot is.
- 3-4 EK sertés, vagy kacsa, libazsír is függően, hogy szárnyas húsból készül.
- 300 g vöröshagyma
- 2-3 TK fűszerpaprika
- 2-3 TK só
- 1 TK köménymag
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 1-2 db zöldpaprika
- 2-3 g friss paradicsom
- 3 EK csipetke, vagy kézi reszelt tarhonya
- 1 db házikenyér, vagy rusztikus parasztkenyér
Elkészítés
A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát, és a zöldpaprikát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túlforró hagymás zsírban, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon. Ha bográcsban főzünk, akkor kicsit bővebb lében pároljuk!
Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg, ekkor meghintjük a fűszerpaprikával, és elkeverjük. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csont lével és beletesszük a paradicsomot. Ha a burgonya puhulni kezd, tálalás előtt belefőzzük a csipetkét. A végső mennyiséget csontlé vagy víz hozzátételével szabályozhatjuk, majd utána ízesítjük.