Levesbáró

Babgulyás, kihal mint az ősállatok?

Babgulyás, kihal mint az ősállatok?

Hungarian bean goulash

wp_20171019_12_06_55_pro.jpg

Kihalásra van ítélve? Remélem nem!

Köszönhetően az ebéd házhoz szállító cégeknek hozzá lehet jutni, persze ha ezt, választod. A kép is a ma megkapott ebédemről készült. Éttermekben szinte sehol nem láttam étlapon. Persze ifjú koromban is ugyan ez volt a helyzet, kivétel néhány hagyományos kocsmai ételeket is árusító kisebb éttermek étlapján. Idősebbeket megkérdezed, még ma is emlékeznek régi jó kisvendéglőkre ahol babgulyást, szalontüdőt és pacalt lehetett kapni. Miért gondoltam, hogy írjak erről a hagyományos levesünkről. Első ok, hogy receptje sem a régi szakácskönyvek, sem a szakácsok szakmai tankönyvében nem szerepel. Csak az interneten akadhatok nyomára. Mi annak idején azért vettük fel kínálatunkba, mert Édesapám nagyon szerette, és az élet bebizonyította, hogy sokan mások is kedvelik. Amiért ideális tartalmas leves, vagy inkább egytálétel, mert ha egy szelet kenyérrel megeszed, jól laksz tőle. Jellemzően a babos ételekre soká fogsz megéhezni. Ez a leves annyira komplett, hogy utána egy könnyű főtt tészta, egy fánk elegendő ebédre. Szerintem marhahúsból a legfinomabb, de készítheted sertéshúsból is. Ha úgy döntesz, hogy családodnak, vagy magadnak elkészíted:

Hozzávalók 4 személyre:

 1 kg marha lapocka, de még szaftosabb, ha marha nyakat kapsz a hentesnél kockára vágva, készítheted sertés lapockából is ennek nem olyan markáns az íze.

30 dkg tarkabab
2 szál sárgarépa megtisztítva kockára vágva
3 szál petrezselyem gyökér megtisztítva kockára vágva
2-EK zsír, vagy zsiradék
2 db közepes fej hagyma megtisztítva apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva
 2 TK fűszerpaprika
2-3 TK só

 1 teáskanál őrölt kömény, ízlés szerint roppantott feketebors, 4 db babérlevél,
1 paradicsom
1 zöldpaprika, megtisztítva apróra vágva, ha csípősen szereted 1-2 cseresznyepaprika, vagy 1 KK. Erős Pista

1 kis csokor petrezselyem, és zeller zöld megmosva apróra vágva.

Elkészítés:

A babot előző este feltétlenül áztasd be! Sajnos gyakran nem tudni, hogy hány éve áll a raktárban. A túlzottan kiszáradt nagyon nehezen fő meg. Főztem már 1 ½ órát, de 4 órát is babot. Ezért én óvatosságból babérleves enyhén sós vízben külön edényben készítem el.

A vöröshagymát és a zöldpaprikát, a köménymagot zsiradékban lepirítom, megsózom, majd hozzáteszem a húst és gyakori kevergetés mellett tovább sütöm, amikor kicsit lepirult mindig kevés vízzel vagy csontlevessel felengedem, és fedő alatt párolom. Amikor már majdnem megpuhult ekkor meghintem fűszerpaprikával és elkeverem.  Ha az elején tennénk hozzá a hosszabb párolási idő alatt a paprikánk elveszti üde piros színét és megbarnul. Ez után hozzárakom a zöldségeket, a csípős paprikával rövid ideig még dinsztelem, majd összeöntöm a megfőtt babbal összeforralom és végül a reszelt házi tarhonyával vagy csipetkével készre főzöm. A legvégén meghintem zöldekkel.

7 komment Időutazás Magyaros leves húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
1
7 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • Cigány lecsó Cigány lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2113027008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.10.19. 22:58:40

A babgulyás azért ment ki a divatból, mert ma már a füstölt csülkös vagy oldalasos bableves a menő. Egyszerűbb elkészíteni és ugyanolyan finom.
Válasz erre 

Vén motoros 2017.10.20. 00:55:50

@laci_52: Az igaz, hogy sokkal könnyebb elkészíteni, meg az is, hogy finom, de azért NEM UGYANOLYAN! Gondold el: pörkölt kockázott füstölt csülökból vagy pörkölt marhanyakból vagy marhalábszárból. UGYANOLYAN? Nem ugyanolyan. Én mindkettőt szeretem, mármint a csülkös bablevest meg a babgulyást is, de a babgulyást sokkal jobban. Az én ízlésemnek egyébként a marhalábszár jobban fekszik, mint a nyak. A recept egyébként szinte ugyanaz, ahogy készíteni szoktam, csak én nem főzöm külön a babot, és nyak helyett lábszárt használok. Amúgy egészségetekre! (Egyik sem fogyókúrás...)
Válasz erre 

Lobo Marunga 2017.10.20. 07:16:20

A babgulyás rohadtul nem ment ki a divatból, mindenütt ott van. Nem is értem a felvetést. Én sajnos egy ideje nem ehetek babot, pedig nagyon szeretem. Így aztán szinte feltűnő, hogy az ételbárokban szinte soha nem lehet sima gulyást kapni, mindig csak babgulyás van. Már több helyen javasoltam, csináljanak néha bab nélkül is, mert néha úgy ennék egy gulyást, de a bab sajnos nem jöhet szóba. Egyik helyen se hallgattak rám, 10-ből 8-szor babgulyás van. Persze, nyilván nem Michelin minőség, de ez a kaja nem is erről szól... Szóval jelentem, nem halt ki a babgulyás, él és virul, még a jelentősen lebutított menzás változata sem ritka.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.10.20. 09:28:41

@Lobo Marunga: Te nem szereted, de engem megnyugtattál, hogy nem tűnik el! Köszönöm!
Válasz erre 

Levesbáró 2017.10.20. 09:30:10

@Vén motoros: Köszönöm az észrevételed! A Lábszárt én is nagyon szeretem!
Válasz erre 

Lobo Marunga 2017.10.20. 09:30:21

Bár ne szeretném! Nagyon szeretem, csak nem ehetem... :(
Válasz erre 

Levesbáró 2017.10.20. 09:33:09

@laci_52: Köszönöm, a füstölt húsok is csodát tesznek a bablevessel!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard