Kihalásra van ítélve? Remélem nem!
Köszönhetően az ebéd házhoz szállító cégeknek hozzá lehet jutni, persze ha ezt, választod. A kép is a ma megkapott ebédemről készült. Éttermekben szinte sehol nem láttam étlapon. Persze ifjú koromban is ugyan ez volt a helyzet, kivétel néhány hagyományos kocsmai ételeket is árusító kisebb éttermek étlapján. Idősebbeket megkérdezed, még ma is emlékeznek régi jó kisvendéglőkre ahol babgulyást, szalontüdőt és pacalt lehetett kapni. Miért gondoltam, hogy írjak erről a hagyományos levesünkről. Első ok, hogy receptje sem a régi szakácskönyvek, sem a szakácsok szakmai tankönyvében nem szerepel. Csak az interneten akadhatok nyomára. Mi annak idején azért vettük fel kínálatunkba, mert Édesapám nagyon szerette, és az élet bebizonyította, hogy sokan mások is kedvelik. Amiért ideális tartalmas leves, vagy inkább egytálétel, mert ha egy szelet kenyérrel megeszed, jól laksz tőle. Jellemzően a babos ételekre soká fogsz megéhezni. Ez a leves annyira komplett, hogy utána egy könnyű főtt tészta, egy fánk elegendő ebédre. Szerintem marhahúsból a legfinomabb, de készítheted sertéshúsból is. Ha úgy döntesz, hogy családodnak, vagy magadnak elkészíted:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg marha lapocka, de még szaftosabb, ha marha nyakat kapsz a hentesnél kockára vágva, készítheted sertés lapockából is ennek nem olyan markáns az íze.
30 dkg tarkabab
2 szál sárgarépa megtisztítva kockára vágva
3 szál petrezselyem gyökér megtisztítva kockára vágva
2-EK zsír, vagy zsiradék
2 db közepes fej hagyma megtisztítva apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva
2 TK fűszerpaprika
2-3 TK só
1 teáskanál őrölt kömény, ízlés szerint roppantott feketebors, 4 db babérlevél,
1 paradicsom
1 zöldpaprika, megtisztítva apróra vágva, ha csípősen szereted 1-2 cseresznyepaprika, vagy 1 KK. Erős Pista
1 kis csokor petrezselyem, és zeller zöld megmosva apróra vágva.
Elkészítés:
A babot előző este feltétlenül áztasd be! Sajnos gyakran nem tudni, hogy hány éve áll a raktárban. A túlzottan kiszáradt nagyon nehezen fő meg. Főztem már 1 ½ órát, de 4 órát is babot. Ezért én óvatosságból babérleves enyhén sós vízben külön edényben készítem el.
A vöröshagymát és a zöldpaprikát, a köménymagot zsiradékban lepirítom, megsózom, majd hozzáteszem a húst és gyakori kevergetés mellett tovább sütöm, amikor kicsit lepirult mindig kevés vízzel vagy csontlevessel felengedem, és fedő alatt párolom. Amikor már majdnem megpuhult ekkor meghintem fűszerpaprikával és elkeverem. Ha az elején tennénk hozzá a hosszabb párolási idő alatt a paprikánk elveszti üde piros színét és megbarnul. Ez után hozzárakom a zöldségeket, a csípős paprikával rövid ideig még dinsztelem, majd összeöntöm a megfőtt babbal összeforralom és végül a reszelt házi tarhonyával vagy csipetkével készre főzöm. A legvégén meghintem zöldekkel.