Manestra od bobići .
Manestra od bobići . Érdekes keveréke az olasz minestra és a magyar bablevesnek. Végül is a végeredmény sikeres lett. Persze nem végeztem kiterjedt kutatást, hogy ki mit tett hozzá ennek levesnek kialakulásához. Hiszen a magyar-horvát sok évszázados közös történelme úgy is sok ponton találkozott.
Jellemzően sok mediterrán alapot érezhetünk dél-nyugati szomszédunk konyháján, ezt különösen a tengerparton érezhetjük. Nem csoda, hiszen több történelmi városukat az Ókori Rómaiak és később Velencei kereskedők alapították és évszázadokon keresztül birtokolták is. Csak sétáljunk végig az esti Poreč (Porecs) kikötőjébe vezető úton és Olaszországban érezhetjük magunkat, persze a séta inkább a hömpölygő tömeg miatt inkább csak totyogás. Nem csak a gyakori olasz szavak, hanem az ódon szűk utcák, a fényesre csiszolódó járdakövek, a késő estig nyitva tartó üzletek is mind ezt az érzetet keltette bennem. A kikötőjében horgonyzó luxus jachtok is nagyon hasonló „ Dolce Vitát” sugallnak. De visszatérek a minestra leveshez. Az olasz eredeti jellegzetes vegyes zöldségleves tészta helyett füstölt szalonnát kapott, és a sok helyen paradicsomos ízesítés is elmaradt, helyette a görögös finomra vágott hagymával való sűrítés is a puritánabb horvát jelleget biztosította. Bár a séf mellékelt reszelt parmezán sajtot, de nekem nem hiányzott róla. Annál is, inkább, mert ha előre finomra lereszeljük, már éppen a lényeg sikkad el. Viszont, ami nagyon hiányzik nekem ezen a tájékon, azok a fűszerek. Gyakran a vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal megelégszenek a helyiek. Szinte sóhajtozik az étel egy kis izgalmas, illatos ízesítésért, fűszerekért. Ez a leves üdítő kivétel volt számomra, mert ez így is jó.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg fehérbab,
15 dkg húsos szalonna,
4 EK olívaolaj,
2 nagyobb hagyma,
2 fokhagyma,
3 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 EK édesnemes paprika,
2 krumpli,
2 TK só
1 liter csont, vagy húsleves, esetleg leveskocka
Babérlevél, dalmát fűszerkeverék.
A babot előző este beáztatjuk, majd új vízben az egyik félbevágott hagymával és a fokhagymával együtt félig megfőzzük. A másik hagymát és a krumplikat kockára vágjuk, és a forró olajon megpirítjuk, paprikával megszórjuk, felöntjük a húslé egy részével, beletesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, és félig megpároljuk. Hozzáöntjük a külön főtt babot, készre főzzük és ízlés szerint utána fűszerezzük. Én a dalmát fűszerkeverékemmel meghintem.