Levesbáró

Pincehelyi disznótorosleves

Pincehelyi disznótorosleves

Ilyet még bizonyára nem ettél?

disznotoros_leves.jpg

Tolna megyében született kedves olvasóm küldte el ezt a receptet, hogy ne vesszen el a modern konyha útvesztőjében. Nagyon örültem neki, mert még ilyen levessel még nem találkoztam! 

"Disznótoros leves volt anno nálunk, (most főzöm, amikor eszembe jut, mert a hentes az működik). 15 dkg hús, 20-25 dkg máj, három-négy centi hosszú, vékony csíkokra vágva. (Eredetileg tüdő is volt benne, csak ahhoz nem szeretek hozzányúlni, mikor nyers, így nálam kimarad). Feltesszük főni, megsózzuk. Fő egy órát, közben időnként lehabozzuk, (vagy kifut, és lehabozza magát), majd hozzáadunk két fehér, és két sárgarépát, 4 cm hosszú, fél cm átmérőjű oszlopokra vágva, és úgy tíz szem egész borsot. (karikára vágott zöldséggel nem jó!) További 3/4 óra után pár szem krumpli, ugyanúgy oszlopokra vágva, ha a krumpli is puha, egy világos, vékony rántás pirospaprikával, kifőzzük a rántást és kész. Nincs HAGYMA, FOKHAGYMA. Próbálja ki egyszer. Kell a két óra főzés, ugyanis a máj öt perc alatt megsül, de főve, hogy pici golyókká essen szét a szájban, kell ennyi idő."

Annyira megtetszett a leves, hogy arra gondoltam, ma megfőzöm. Volt a mélyhűtőmben egy kis darab csontozott csülök, leveszöldség, egy két szárzeller, meg egy kis darab kínai kel. Csak egy kis sertésmájat kellett vennem. Azért a recepten egy kicsit magunk számára módosítottam. A hús főzésénél egy egész hagyma, meg 4 kisebb gerezd fokhagyma is került a levesbe.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csontozott csülök, esetleg dagadó, lapocka vékony csíkokra vágva

30 dkg sertésmáj vékony csíkokra vágva

2 szál sárgarépa megtisztítva vékony csíkokra vágva

2 szál petrezselyemgyökér megtisztítva vékony csíkokra vágva

¼ Zellergumó megtisztítva vékony csíkokra vágva

3-4 közepes burgonya megtisztítva vékony csíkokra vágva

2 szárzeller szeletelve Levesbáró tuning

10-15 dkg kelkáposzta, vagy kínai kel szeletelve Levesbáró tuning

1 fej vöröshagyma megtisztítva Levesbáró tuning

2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva Levesbáró tuning

2-3 babérlevél, 1 csipet köménymag, Levesbáró tuning

1-2 TK fűszerpaprika

1 EK sertészsír

1 EK liszt

1-2 TK só

2 leveskocka

Elkészítés:

Kb. 1 liter sózott vízbe raktam a felcsíkozott húst és májat. Miután felforrt szürke habját amennyire tudtam leszedtem. Hozzáraktam a leveskockát, a fűszereket, a vöröshagymát, és a fokhagymát.  Lassú fokozaton főztem kb. 1 óra 45 percet, Ez idő alatt tisztítottam és aprítottam össze a zöldségeket, a káposztát, burgonyát. Mivel vékony csíkokra vágtam az utolsó 15 percben raktam bele zöldségeket, és az utolsó 5 percben pedig a burgonyát. nem szükséges tovább főzni a forró levesben még puhul. Ekkor elkészítettem a zsiradékban a lisztet zsemlyeszínűre pirítva a rántástkészítettem, meghintettem pirospaprikával és elkeverve azonnal felengedtem kevés hideg vízzel, hogy ne égjen meg. Simára kevertem, és beleöntöttem a levesbe. Miután ismét felforrt elkészült. Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt, és aki savanykásan szereti citromlevet.

 

 

 

2 komment Időutazás Magyaros leves húsos leves Tovább
Pincehelyi disznótorosleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8612304633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.30. 19:18:00

Nagyon szomorú. hogy nem vagy képes egy működő receptet reprodukálni. Levesbáró tuning ...
Válasz erre 

papramorgó 2021.02.16. 00:58:33

Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle szart tenni? Különösen a leveskockát, az nem magyar ételbe való műizé! Felhívom a figyelmét, hogy "Miután ismét felforrt elkészült." - nem készült el! A rántást alaposan kiforraljuk, hogy az elveszítse a nyers lisztízét! A tejföllel elég egyet rottyantani, nem a rántással! Ezek alapvető, elemi dogok! Ebbe a levesbe csülköt főzni merénylet a gasztronómia ellen!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard