
Tolna megyében született kedves olvasóm küldte el ezt a receptet, hogy ne vesszen el a modern konyha útvesztőjében. Nagyon örültem neki, mert még ilyen levessel még nem találkoztam!
"Disznótoros leves volt anno nálunk, (most főzöm, amikor eszembe jut, mert a hentes az működik). 15 dkg hús, 20-25 dkg máj, három-négy centi hosszú, vékony csíkokra vágva. (Eredetileg tüdő is volt benne, csak ahhoz nem szeretek hozzányúlni, mikor nyers, így nálam kimarad). Feltesszük főni, megsózzuk. Fő egy órát, közben időnként lehabozzuk, (vagy kifut, és lehabozza magát), majd hozzáadunk két fehér, és két sárgarépát, 4 cm hosszú, fél cm átmérőjű oszlopokra vágva, és úgy tíz szem egész borsot. (karikára vágott zöldséggel nem jó!) További 3/4 óra után pár szem krumpli, ugyanúgy oszlopokra vágva, ha a krumpli is puha, egy világos, vékony rántás pirospaprikával, kifőzzük a rántást és kész. Nincs HAGYMA, FOKHAGYMA. Próbálja ki egyszer. Kell a két óra főzés, ugyanis a máj öt perc alatt megsül, de főve, hogy pici golyókká essen szét a szájban, kell ennyi idő."
Annyira megtetszett a leves, hogy arra gondoltam, ma megfőzöm. Volt a mélyhűtőmben egy kis darab csontozott csülök, leveszöldség, egy két szárzeller, meg egy kis darab kínai kel. Csak egy kis sertésmájat kellett vennem. Azért a recepten egy kicsit magunk számára módosítottam. A hús főzésénél egy egész hagyma, meg 4 kisebb gerezd fokhagyma is került a levesbe.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csontozott csülök, esetleg dagadó, lapocka vékony csíkokra vágva
30 dkg sertésmáj vékony csíkokra vágva
2 szál sárgarépa megtisztítva vékony csíkokra vágva
2 szál petrezselyemgyökér megtisztítva vékony csíkokra vágva
¼ Zellergumó megtisztítva vékony csíkokra vágva
3-4 közepes burgonya megtisztítva vékony csíkokra vágva
2 szárzeller szeletelve Levesbáró tuning
10-15 dkg kelkáposzta, vagy kínai kel szeletelve Levesbáró tuning
1 fej vöröshagyma megtisztítva Levesbáró tuning
2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva Levesbáró tuning
2-3 babérlevél, 1 csipet köménymag, Levesbáró tuning
1-2 TK fűszerpaprika
1 EK sertészsír
1 EK liszt
1-2 TK só
2 leveskocka
Elkészítés:
Kb. 1 liter sózott vízbe raktam a felcsíkozott húst és májat. Miután felforrt szürke habját amennyire tudtam leszedtem. Hozzáraktam a leveskockát, a fűszereket, a vöröshagymát, és a fokhagymát. Lassú fokozaton főztem kb. 1 óra 45 percet, Ez idő alatt tisztítottam és aprítottam össze a zöldségeket, a káposztát, burgonyát. Mivel vékony csíkokra vágtam az utolsó 15 percben raktam bele zöldségeket, és az utolsó 5 percben pedig a burgonyát. nem szükséges tovább főzni a forró levesben még puhul. Ekkor elkészítettem a zsiradékban a lisztet zsemlyeszínűre pirítva a rántástkészítettem, meghintettem pirospaprikával és elkeverve azonnal felengedtem kevés hideg vízzel, hogy ne égjen meg. Simára kevertem, és beleöntöttem a levesbe. Miután ismét felforrt elkészült. Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt, és aki savanykásan szereti citromlevet.