Levesbáró

A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya

A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya

A malacságok dicsérete!

a_6fc9.jpgAzért szeretem fedeles dobozba rakni, mert gazdaságosan el tudom pakolni a hűtőben. A fedelet a kihűlt lére tedd rá mert a kicsapódó gőz vizet képez a megszilárdult kocsonya tetején. Ez által egymásra rakhatók, nem vesznek át az ételek idegen ízeket szagokat. Háttérben látszik is, milyen típusú, mikró és hűtőbarát anyagból készül, több éve használom. A háttérben egy olasz citromlé figyel, mert szeretek  rácsöpögtetni, fogyasztásnál egy keveset. 
wp_20180105_08_28_13_rich_li.jpgKocsonya alapanyagai:

Az enyv ízületeink legfinomabb kenőanyaga, naponta találkozunk olyan reklámokkal, amelyek jó minőségű olaj használatára buzdít az autónkban, de még nem láttam olyan hirdetést, amely a szervezetünk természetes kenőanyagai bevitelével foglakozott volna. Ráadásul korlátlanul ehetjük, nem kell aggódnunk az esetleges túladagolástól.

Annak idején olvastam egy cikket, amelyben egy angol blogger a világ 10 leggusztustalanabb ételei közé sorolta nagy kedvencünket!  Nem baj, mi szeretjük! Főleg télvíz idején van az igazi szezonja. Ha összeállítanánk egy ilyen listát akkor pedig, a kocsonyázott angolnájukat sorolnánk, ebbe a kategóriába. Érdekes nem csak mi magyarok kedveljük, nagyon finom kocsonyát ettem például egy osztrák síparadicsom Murau melletti panzióban, rácsöpögtetett tökmagolajjal és hagymával, ez a változat marhahússal is készült. Sajnos nem emlékszem a nevére, pedig igazán érdemes volna veletek megosztani.

Sokan azért nem szeretik elkészíteni hagyományos téli ételünket, mert nincs elegendő hideg helyük a megalvasztáshoz tároláshoz, nekik ajánlom a dobozos módszerem. A képen láthatjátok a példát.

A húslevesekkel ellentétben ennél az ételnél nagyon fontos a víz és a malacságok aránya, mert vagy egyszerűen nem alszik meg, vagy túl „gumis” lesz, valamint a sóra is ügyelni kell, mert ha ezt eltúlozzuk az is gátolja a megszilárdulást.

Hajdan volt mesterem Séf Jani Bácsi mondatára mindig emlékszem 4 dl vízhez 40 dkg vegyes kocsonyahúst vegyünk akkor garantáltan megalszik. A mai adagom ezek szerint 3 kg hús és 3 liter víz! Persze az én receptúrámban a kocsonyásító zselatin szóba sem jöhet!

Hozzávalók 4 személyre: nekem 10 doboz készült belőle.

3 kg Kocsonyahús fül, farok, köröm, csülök, fej, bőr, füstölt hús, igény szerint sovány hús, de erre pluszban számítsunk, mert ettől nem kocsonyásodik a levünk.

3 liter víz

2-3 vöröshagyma csak a külső héjat szedjük le, mert így szebb szint ad, és nem fő szét

1-2 fej fokhagyma félbe vágva, itt sem célszerű megtisztítani, mert ez is nagyon könnyen szétfő.

1 szál sárgarépa, petrezselyem gyökér, egy cikk zeller egészben.

1-2 TK só célszerű kevesebbel indítani majd végén után sózni.

1 KK egész feketebors

1-2 db babérlevél

1-2 darab csípős paprika (ízlés szerint)

Elkészítés:

A bőrős húsrészeket nagyon éles késsel a szőrtől maradéktalanul tisztítsuk meg, esetleg egyszer használatos borotva használata is nagy segítség lehet. A hagyományos nyers füstölt húsokat célszerű előző este hideg vízbe beáztatni. A levet, ne dobjuk ki a kocsonya és a füstölt íz nagy barátok!. A húsokat fazékban tegyük, fel a tűzhelyre első levét öntsük le és öblítsük le, ez után kimért mennyiségű tiszta vízben kezdjük nagyon lassan főzni. Másik lehetőség, hogy forrás után teaszűrővel gondosan habozzuk le, és ez után következzen a lassú forralás. Ezen a módon sem lesz zavaros a levünk. A hab eltávolítása után adjuk hozzá a zöldségeket, és a fűszereket. És több órán keresztül főzzük, míg a csontot könnyen ki nem tudjuk fordítani belőlük nekem ez most 5 és fél óra volt. A tetejéről a zsír el szoktam távolítani, mert ezt a kocsonya tetején megszilárdul, mi ezt nem szeretjük.  A húsokat a tálakban vagy dobozokban szétosztom, és erre merem rá a levet. Hűvös helyen, vagy hűtőben hagyjuk megszilárdulni. A gyerekeknek szoktam mindig sovány hússzeletből, főtt tojással kisebb tányérnyi mennyiséget összerakni. Azt figyeltem meg, hogy a kezdőknél  a bőrös malacalkatrészek fogyasztása nem annyira népszerű. 

21 komment Különleges leves liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek húsos leves Tovább
A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
21 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4013554873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.01.09. 08:29:10

Mi az a TK meg KK? (1-2 TK só, 1 KK egész feketebors)
Válasz erre 

theus 2018.01.09. 09:19:44

@GGy: Teás kanál kávés kanál, mint az közismert.
Kevés undorítóbb dolog van, mint a kocsonya.
Bár a magyar konyhában van pár hasonlóan erős versenyző, disznósajt, töpörtyű, pacal nagyjából az összes főzelék.
Válasz erre 

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.01.09. 11:00:32

@theus: az angoloknál van angolna kocsonya, az oroszoknál halkocsonya, a töpörtyű szintén nemzetközi kaja, még jamie Olover Barbecoa-jában is volt előétel. A disznósajt szintén van máshol is, a pacal pedig abszolút nemzetközi cucc, a firenzei igen csak remek, maga a firenzei pacal ragu hasonlatos a mi pörköltünkhöz, de Lengyelországban a pacala leves esküvői kaja.
És a kocsonya finom, gondolj bele a Gumimaci gumcukor kvázi ugyanaz.
Válasz erre 

theus 2018.01.09. 11:28:14

@Intimitás Gourmet: A gumicukornak hideg húsleves íze van? Egyébként az sem eszem.
A lényeg pedig nem az volt, hogy a kocsonya az speciális magyar kaja, hanem, hogy undorító és emberek képesek ezt megenni.
Válasz erre 

GGy 2018.01.09. 13:59:32

@theus: A magyar nyelvben nincs "teás kanál". Van mokkás kanál és kávés kanál. Csak itt is átvesszük a szavakat az angolból, mert az sokkal elegánsabb, a saját nyelvünket meg szép lassan elfelejtjük.
Válasz erre 

commentes nikk 2018.01.09. 14:00:40

Anyám minden év végén csinál kocsonyát, bár csak ő szereti igazán, de az övé azért nem gusztustalan, mert ilyen szőrös-bőrös okádék cuccok nincsenek benne, egész pofásan néz az ő verziója(de én max beleeszek egy kicsit, nem szeretem).
Válasz erre 

commentes nikk 2018.01.09. 14:03:53

@GGy: hát valóban a magyar nyelv halálát jelenti, hogy teásat mondunk mokkás vagy kávés helyett, mikor utóbbi kettő köztudottan ős szittya hun szó :)))))) Egyébként meg van a magyar nyelvben teás kanál, te is leírtad, ergo van. Gondolom azt szeretted volna írni, hogy szerinted helytelen a használata, csak ez nem sikerült. Ennyit a saját nyelvünkről.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.09. 15:20:41

@theus: Ejnye! Nem mondta a mamád, hogy amit nem szeretsz, azt legfeljebb nem eszed meg, de nem nevezed undorítónak? Főleg nem olyan emberek előtt, akik szeretik. Mert azért a kocsonya recept olvasók között biztosan van, aki szereti!
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.09. 15:37:30

Csak egy kis kiegészítés. 1-2 fős családok sokszor azért nem főznek kocsonyát, mert kevéssel nem érdemes babrálni, a sokat meg nem akarják egy hétig enni. Mivel az ismerőseim közül is többeket meglepett, most leírom, a kocsonya fagyasztható. Igaz, hogy mikor kiveszed, és kiolvad, akkor darabokra esik, és nem túl szép, de csak fel kell olvasztani (akár mikróba), újradermed, és olyan lesz, mint új korában. Tehát nem kell főzni, forralni, csak felolvasztani. Ezzel a dobozolós módszerrel szoktam bepakolni a mélyhűtőbe. Így (egy személyes háztartás) csak egyszer főzök kocsonyát egy télen, és, ha újra megkívánom, csak kiveszek egy adagot.
Válasz erre 

GGy 2018.01.09. 15:48:20

@commentes nikk: Sem érvelni, se magyarul beszélni nem tudsz, csak gúnyolódni. Részemről befejeztem ezt a "vitát", hidd, hogy igazad van.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.09. 15:56:16

@GGy: Nem szakértőként, csak úgy kérdezem. Szerinted teás csésze sincs? Az én fogalmaim szerint a mokkás csésze, kávés csésze kisebb, mint a teás csésze. És, bár a kávés, mokkás kanál is, a teáskanál is kiskanálnak minősül (a leveseshez képest), szabvány nincs, de egy kávéskanál egy teás csészében biztos, hogy fülig merül. És szerinted a mokkás, vagy a kávéskanál a (hétköznapi értelemben) nagyobb? Mert nekem ez ua. kategória.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.09. 16:01:52

@commentes nikk: Ezt abbahagyhatnátok. „mert ilyen szőrös-bőrös okádék cuccok”. Neked is csak azt tudom mondani, amit theus-nak mondtam: „Nem mondta a mamád…”. Hidd el, attól még nem leszel felsőbb rendű ember, hogy nem szereted a körömpörköltöt, vagy a pacalt. Nem ezen múlik.... (Azon már inkább, hogy amit más esetleg szeret, arra nem mondod, hogy okádék).
Válasz erre 

commentes nikk 2018.01.09. 16:56:52

@GGy: most accountot váltottál, vagy a másik kommentelő ügyvédje vagy? Mellesleg tök béna dolog benyögni, hogy nem vitatkozom veled, azt jelenti, hogy: igazad van, csak furkó vagyok belátni :))))) Majd ha indokolni is tudsz, akkor gyere vissza.
Válasz erre 

commentes nikk 2018.01.09. 16:58:23

@élhetetlen: szó sem volt felsőbbrendűségről. A szőrös bőrdarabos kocsonya meg szerintem full undorító. Ha neked tetszik, edd, egészségedre. Egyébként valaki írta, hogy a töpörtyű meg a főzelékek milyen gusztustalanok, hát én meg azokat szeretem, szóval ebből kár feszkót csinálni. Sőt, a disznósajtot is szeretem.
Válasz erre 

commentes nikk 2018.01.09. 17:00:45

@commentes nikk: ja, benéztem, azt hittem, hogy a theus nevűnek írtam először. Ettől még a nincs teáskanál elmélet nagy marhaság.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.09. 17:19:36

@commentes nikk: Bocs, csak már a harmadik voltál, aki olyat mondott, amit szerintem nem kellene. Bőven elég lenne a nem szeretem, én nem eszem meg, stb. Nem kellene más által szeretett ételekre az undorító, okádék, stb. kifejezést használni. Felejtsd el a felsőbbrendű kiszólásomat, még az úriembert se használjuk, mondjuk azt, hogy normális ember nem használ ilyen kifejezéseket olyan kajára, amit sokan szeretnek, megesznek. (A véleményed lehet ez, de így leírni nem kéne, szerintem).
Válasz erre 

Levesbáró 2018.01.09. 18:38:05

@élhetetlen: Kitűnő ötlet a fagyasztás köszönöm!
Válasz erre 

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.09. 21:58:06

Végre nem vagyok egyedül a kevéske leveszöldség használatával! Már csak 1 doboz van hátra a 14-ből, amit 4 napja főztem, de én megoldom a szomszédok etetésével a többletet (cserébe meg kapok én is tőlünk, amikor nekem nincs).
Doboz ügyben mi a Carte D'Or fagyisat használjuk, szintén remek, bár az íves végei miatt nem olyan gazdaságos az eltevése.
Nálam a hús/víz arány kicsit elhúz a víztöbblet felé, viszont sokáig főzöm. A mostani 4,5 kg kocsonyahús (a száraz nélkül) 8 liter vízzel indult, és így lett 14 tányér a nagycsontok nélkül.
Válasz erre 

Levesbáró 2018.01.10. 08:26:13

@Andrass9: Nagyon örültem a hozzászólásodnak, mert a blog létrehozásánál az volt a célom, hogy rakjunk össze egy olyan felületet, ahol kedvet csinálunk a főzésnek, és értékeljük a finom ételeket. Nem vonjuk kétségbe mások tudását, tapasztalatát értékeit. Külön értékes volt számomra, hogy saját tapasztalatodat osztottad meg velünk, nem mint kommentgladiátor harcoltál! Köszönöm szépen.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.01.10. 15:14:30

@Andrass9: „nem vagyok egyedül a kevéske leveszöldség használatával!”. Én nem csak belefőzöm, bele is tálalom. Karikára vágva, jól is néz ki, és szeretem. Az egyik barátom is szereti. A hülye vicc! Az anyósa is belefőzte a zöldséget, aztán kiszedte, és kidobta a tyúkoknak. A zöldség kocsonyás tányérba rakása neki akkora szentségtörés lett volna, hogy még a kedvenc veje kedvéért sem követte el. Nehéz az élet.
Válasz erre 

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.12. 22:04:47

@élhetetlen:
Általában én is teszek néhány tányérba, de nem mindenki szereti, így csak módjával :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard