Mi Magyarok birka, bárányhúst szinte csak húsvétkor eszünk, ami vészesen közeleg, ezért osztom meg veletek egyik kedvenc receptem. Ha még nem is látszik, hamarosan itt a tavasz, ilyenkor szinte kötelező ellátogatni Hollókőre. Bár néhány komolyabb dugó után én inkább, vagy előbb, bár az időt elnézve inkább később látogatok oda Palóclevest enni.
Nekem persze megvan a saját változatom, így néz ki!
A fotóért köszönet:
(a fotóért köszönet: Korpádi Péternek és Patyi Szidóniának)
Hozzávalók:
- 60-80 dkg birkahús, persze ha nem szeretitek, vagy nem akartok keresgélni, sertésből, és pulykacombból is készülhet
- 40 dkg zöldbab én a zöldszínű ceruzababot ajánlom szebben
- 3 evőkanál zsír, sertés, kacsa, esetleg étolaj
- 2 dl legalább 20% tejföl
- 2 krumpli megtisztítva, kockázva
- 1 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
- 1 db zöldpaprika apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 csokor petrezselyem, kis csomag tárkony és kapor
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- ½ mokkáskanál roppantott feketebors
- 2-3 babérlevél
- 2-3 teáskanál só
Krumpli nudli, gombóc, elfoglaltak akár készen is megvehetik
- 1-2 főtt tört burgonya
- 1 egész tojás
- 1-2 Ek liszt illetve annyi, hogy összeálljon
- csipet só
Gyúrd össze majd formázd meg gombócoknak , nudli formára.
Elkészítés:
A bárányhúsnál nem annyira érdekes, de ha birkából készül, akkor a hártyákat, és az esetleges faggyút fejtsd le, (jellegzetes erős szaga miatt sokan nem szeretik) majd vágd apró kockákra.
A zsiradékot tedd egy fazékba, szórd rá a köménymagot, a babérlevelet, majd a felaprított vöröshagymát és a zöldpaprikát , és gyakori kevergetéssel dinszteld meg.
Add hozzá a húst, pirítsd meg amíg teljesen kifehéredik sőt ha némelyik megpirul még jobb, szórd meg pirospaprikával, Most már következhet fokhagyma , és a bors, majd szokásaid szerint sózd is meg. ezután öntsd fel másfél liter vízzel.
A krumplit hámozd meg, és amikor a hús már félig megfőtt, add a leveshez. Ugyanekkor keverd hozzá a zöldbabot is.
A tejfölt a liszttel keverd ki csomómentesre, majd habard be vele a levest. Hagyd, hogy felforrjon most tedd hozzá a krumplis nudlit, vagy gombócot és addig lassan forrald míg fel nem bukkannak a felszínen, ekkor lezárhatod . A tetejét hintsd meg aprított petrezselyemmel, tárkonnyal, kaporral. Így őrzik meg friss ízűket, és megkapják a szükséges hőkezelést.