Levesbáró

Jókai bableves

Jókai bableves

Ahogy Jucinéném főzte

img_20180510_121439.jpg

Ez egy kihagyhatatlan történelmi leves recept. Sok százezren megkóstolták imádják, most elárulom hogyan készül !

A bableves Jókai Mór kedvenc levese több nemzedék konyhájában finomodott odáig, ahogyan nagyon kedves nagynénim, Juci nénim főzte. A nagy szemű babból tarkabab lett a malacköröm füstölt csülökre, majd tarjára és kolbászra változott az evolúció során. Én még a mai nap is így készítem, ahogyan hajdanán, Biatorbágyon a legnépszerűbb sváb vendéglőben készítette. Ahány ház, és szakács annyi recept, de számomra ez az elkészítés eljutott arra a szintre, amelyen már nem kell,  változtatni. Már a neve is csalóka, hiszen ez már nem is leves inkább egytálétel. Ha ebből egy tányérral, friss házikenyérrel megeszel, nem fogsz második fogáshoz nyúlni. Nem véletlen, hogy egyik top ételünk.

Hozzávalók 4 személyre

40-50 dkg tarkabab

50 dkg nyers füstölt tarja én a békebeli hagyományos füstölésűt veszem. Nagyon sós, de még visszatérek rá!

1 szál jobb fajta füstölt kolbász egészben!

1 nagyobb fej vöröshagyma

1-2 sárgarépa, petrezselyem gyökér, egy kisebb zellergumó

2-3 gerezd fokhagyma

1 zöldpaprika, és egy paradicsom

2-3 dl tejföl  

2 EK zsír

10 dkg házi készítésű reszelt tarhonya, (sajnos délutánonként nem érek rá csipetkét szaggatni)

2 EK liszt

3-4 levél babér, só, kis csomag petrezselyem.

1 EK fűszerpaprika.

Előkészítés:

Előző este a megmosott babot a füstölt tarjával áztasd be annyi vízbe, hogy bőségesen ellepje, mert legalább kétszeresére dagad, és a főzési idő is lerövidül. A tarja sójának is egy része kiázik nem lesz annyira sós.

Elkészítés: A hagymát és a zöldpaprikát, fokhagymát vágd apróra, és a zsír egyik felével dinszteld, meg majd öntsd hozzá a babot a füstölt tarjával az áztató levével együtt, add hozzá a babérlevelet és az egész kolbászt. Ha így főzöd sokkal szebb színe, és jobb íze lesz, amikor elkészül. Amikor már majdnem megpuhult szedd ki a húsokat, és add hozzá a kockára vágott vegyes zöldséget. Amikor ez is majdnem megpuhul, akkor öntsd bele a tarhonyát. Ez után készítsd el rántást, zsírban zsemlye színűre pirítsd meg a lisztet, dobd, rá a fűszerpaprikát gyorsan keverd el és hideg vízzel engedd fel, ez után öntsd bele a tejföl és simára keverd ki. Most ezt is add hozzá a leveshez és forrald ki. Kóstold meg, de vigyázz a kolbász és a tarja még elég sók sót ad ki magából. Ezeket vágd össze és keverd hozzá. Hintsd meg az összevágott petrezselyemmel. És tálalhatod. A siker nem marad el!

3 komment Időutazás Mesterkurzus Különleges leves Magyaros leves húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Jókai bableves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
3 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5013908192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petra033 2018.05.13. 12:23:52

Pedig érdemes lenne a nagybabhoz visszatérni a tarka helyett, én már évek őra virágbabból főzöm a bablevest és hatalmas különbség. Ajánlom próbáld ki egyszer.
Válasz erre 

élhetetlen 2018.05.13. 16:45:27

Kedves Báró, régen beszéltünk. Csak, ha van kedved, keresd meg a kutyatlanul.blog.hu blogon két ragulevesemet. Az egyik egy fácán, ami nekem azért nem mindennap jut, a másik saját fejlesztés, bárány raguleves, tálaláskor már csont, és csontszilánk nélkül.
A receptedhez. Igen, jó trükk, hogy a kolbászt egészben főzöd, mert különben annyi paprikás zsír jön ki belőle, hogy ehetetlen lesz a leves. A csipetke. Nálam a lapított pici játszik, azaz fél kézzel nyomom a tészta szélét laposra, és aprókat csipkedek le, ezzel viszont működik a szárítás. Ha olyan kedvem van, még a barátaimnak is szoktam csinálni. Pár perccel tovább kell főzni, de nem ázik el, semmi gond vele, és van, ha hirtelen kell. Jó főzőcskézést.
Válasz erre 

takacsveca93 2018.09.02. 20:24:05

Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költenek a magyarok a legtöbbet egyébként. Online követem az újságokat itt www.ujsagomat.hu/spar/akcios-ujsag-csutortoktol-30-08-2018-0/
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard