Nagyon szeretném hogy egyre nagyobb divat lenne az effajta köcsögözés. Ezt elődeink nagyon sokféleképen használták, de akár napjainkban és divatba hozhatjuk. Ha nincs kemencénk akár a mohács környékén élő sokácoktól tanulhatunk a szabadtűz parazsával megfőzött leves készítést. Azon a vidéken a húsos bab rotyog inkább, de még egy sor más féle ételt is megfőzhetünk ezen a módon. Fontos tudnivaló, hogy a fazekasra mindenképpen kérdezzünk rá hogy alkalmas-e parázson való főzésre. Az ilyen edények gyakran dróthálóval vannak körülvéve, mert a fülük nem mindig bírja el a teletöltött edény súlyát. Milyen népszerű lehet, hogy bográcsozás helyett, vagy grillezés mellett „egy füst alatt” komplett ebédet főzhetünk. Mit tudunk ezen a módon megfőzni? Csak ötletadóként
Természetesen füstölt húsos bablevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/03/20/jokai_bableves_949
Forró gyömbéres almalevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/07/27/gyomberes_almaleves
Palóclevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/02/15/palocleves_250
Mangalica szalonnás tarhonyalevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/07/08/tarhonyaleves_453
Tárkonyos ragulevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/03/15/tarkonyos_csirkeraguleves_897
Lencselevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/05/09/shambar_soup_indiai_lencseleves
Kakukkfüves vadgulyás: http://levesbaro.blog.hu/2016/12/02/kakukkfuves_vadgulyas
De sorolhatnám még sokáig, de szívesen várom ötleteiteket.