Levesbáró

Cigány lecsó

Cigány lecsó

Minek nevezzelek? Ha akarom leves, ha akarom pörkölt, minden esetre bő lében főtt húsos lecsó.

img_20170701_135201.jpg

Tudom a kép nem fog indulni a Gasztró fotó kiállításon, de telefonnal készült. 

Hétvégén barátainkkal bográcsfőzést szerveztünk. Rövid tanakodás után eldőlt, hogy én főzök. Persze ennél nagyobb kérdés volt, hogy mi legyen a menü? A lányaik fitnesz bajnokok nagyon vigyáznak az alakjukra. Biztos ismeritek a konditermi menüt, csirkemell kevés só a szálkásítás végén az sem. Rizs és főtt brokkoli, vagy öntet nélküli saláta. Ezért gondoltam arra mivel mi és hasukat szeretető népek is ezt esszük, készítek, illetve készítünk, (mert a fiam Barna végig segített) valami finomat. Eszembe jutott egy Pécsi forgatáson ahol bográcsban főztünk cigány lecsót, hogy ez éppen megfelel. Kedvenc hentesünknél vettük csirkét nem a felpumpált fajtát, hanem a C korsaras mellű, nem a festéktől sárgabőrű fajtát. Mellette van a Lipóti pékség ahol a hagyományos kenyerekre legjobban hasonlítót lehet kapni. Azért szántuk a kenyeret köretnek, mert ehhez az ételhez eredetileg a lapos cigány kenyeret a bodagot sütnek. Ezzel nem akartunk foglalkozni, meg különben sem tartozik kedvenceim közé.  A lányok persze rizst is ettek hozzá. Italnak a sportolók cukor nélküli limonádét, mi pedig a Nagypapa házi borát ittuk.

Hozzávaló 4 személyre:

1 egész csirke, persze ha különböző alkatrészeket el tudjuk osztani. Ha nem érdemes kipótolni szeretett részekkel, mell vagy comb. Bőrős csontos húsokra mindenképpen szükség van az íz adó anyagok miatt.

1 kg. lecsó paprika a zsengébb húsos fajta, ha csípősen szeretitek, akkor azokat a paprika fajtákat válasszátok.

½  Kg. paradicsom

½ Kg vöröshagyma

1-2 EK fűszerpaprika

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 EK Magi Ízvarázs Tudom! Nem kell felhördülni!  Nem kapok tőlük jutalékot, egyszerűen jó!  Ha nem szereted, kihagyhatod. Minden esetre, ha ezzel vagy más ízesítővel készíted, a sót kihagyhatod

2 EK zsiradék mi most kókuszzsírt használtunk.

Annyi víz, hogy éppen ellepje.

Elkészítés:

A csirkét, ha pihés a tűz fölött kicsit megperzseljük, folyó vízben megmossuk, majd feldaraboljuk. Majd sózzuk.  A bográcsba vagy a főzőedényben felhevítjük a zsiradékot, és csirkedarabokat bőrével lefele elősütjük. Az azért tanácsolom nektek, mert különlegesen jó ízt kapunk. Ez után érdemes kiszedni őket, hogy legyen helye a szeletelt hagymának, és a zöldpaprikának. Miután ezek megpirultak hintsd meg a paprikával a zúzott fokhagymával. Ez után már visszaöntheted az elősütött csirkéket. Annyi vízzel, vagy még jobb csirke csontlével enged fel, hogy éppen ellepje, a paprikák még úgy is eresztenek levet. Lassan forrald, amíg majdnem elkészül. A végső összetevő a paradicsom most kerüljön bele, rövid forralás és elkészültél. Ha bográcsban készíted vagy vedd le a tűzről, vagy ha ott szaladgálnak a gyerekek, akkor a lánccal a tűztől a legtávolabb helyezd el. Mindig akad egy láb, aki beleakad!

 

 

9 komment Tovább
Cigány lecsó Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
9 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó
  • Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt. Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt.

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6112636507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.04. 10:47:18

tehát csirkepaprikás
Válasz erre 

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.07.04. 12:02:51

Nem jövök rá, hogy ez mitől cigány lecsó, a csirkétől biztos nem.
Ha Pécsen forgattatok, gyanítom, hogy ott káposztás lecsót főztek, az tényleg cigány/roma lecsó, a környéken (Kővágószőlős, Cserdi) közismert, ősszel Cserkúton ettem ilyet.
Ez, így ahogy van, lecsós csirke - ami persze nagyon jó kaja :)
Válasz erre 

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.07.04. 12:10:54

A cigánylecsóba kerül káposzta is.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.07.04. 13:20:46

Tényleg ezt a verziót még nem hallottam, édes káposzta?
Válasz erre 

Attilajukkaja 2017.07.04. 13:49:30

@Levesbáró:
www.youtube.com/watch?v=QWVyYKNIC0o
Válasz erre 

Attilajukkaja 2017.07.04. 14:04:26

Vannak cigányok, akik nem káposztával, hanem krumplival készítik a lecsót. De zöld paprika nélkül és hússal viszont még én nem láttam. :o)
Válasz erre 

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.04. 15:25:49

A kedves posztoló bizonyára roma lecsót akart írni. A cigány szó degradáló, diszkriminatív, kirekesztő, rasszista. Németország jó példával jár elöl, Hannoverben már betiltották a cigánypecsenye szót:

www.abendblatt.de/politik/deutschland/article120712174/Wegen-Diskriminierung-Hannover-verbietet-Zigeunerschnitzel.html

De még a hasonló nevű mártást is:

www.focus.de/politik/deutschland/streit-um-paprika-sauce-sinti-und-roma-wollen-zigeunersauce-umbenennen-lassen_aid_1072205.html
Válasz erre 

Levesbáró 2017.07.04. 15:54:48

Tőle tanultam: Ha Ő mondja nekem az úgy van!www.youtube.com/watch?v=2xVRPCn9U9E
Válasz erre 

Attilajukkaja 2017.07.04. 18:43:59

@Levesbáró:
Gidáné Orsós Erzsébet egy nagyon szimpatikus asszony és biztos vagyok benne, hogy a lecsós csirkéje is nagyon finom volt. De attól ez még egy lecsós csirke marad. :o)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard