Mediterrán zöldséges sült csirkeleves
A fiatalok nagy része, és a testépítők is jellemzően csirkemellet esznek. Nekik is ajánlom ezt a különleges levest, amit akár az egytálételekhez is sorolhatnánk. A csirkemell alacsony zsírtartalma miatt főve nagyon száraz lesz. Ha viszont megsütjük, sokkal jobban megtartja nedvesség tartalmát, ez által finom szaftos marad. Nyári könnyű ebédnek, vacsorának is ideális. De hogyan lesz a sült csirkéből leves?
Hozzávalók 4 személyre:
2 pár Csirkemell
1 kg csirkeaprólék alaplének. Far-hát, csirkeláb, stb.
4 db közepes sárgarépa
1 db nagyobb padlizsán KB 10mm. szeletekben besózod és hagyod, hogy a kesernyés leve kicsapódjon. Nem minden padlizsánnak van ez a kicsit kellemetlen mellékíze, de ez sajnos mindig csak evéskor derül ki. Ha sütöd, vagy grillezed sokkal kevésbé érezhető.
2 db gyökér
1 db kisebb brokkoli
1 db zeller gumó, vagy szárzeller
1-2 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl passzírozott konzervparadicsom szezonban 2-3 darab érett paradicsom.
1-2 evőkanál zsiradék. Libazsír, olívaolaj, kókuszzsír ki mit használ
1-2 TK só
2 TK csirke fűszerkeverék
1 TK mediterrán fűszerkeverék
2 db tojás
Elkészítés:
Kicsit macerásnak tűnik, de végül is egy komplett ebédet főzünk. Hidd el, ha nekiállsz már nagyon egyszerű.
Az aprólékot kb. 1 liter vízbe tedd fel főni. Amikor felforrt a szürke habját egy teaszűrővel el tudod távolítani. Ekkor hozzátesszük a zöldségeket, hagymákat. Lassú lángon gyöngyözve forrjon. Ez KB 90-95 C-fok. Amikor már majdnem kész ekkor tedd hozzá a brokkolit. Szerintem sokkal finomabb szebb, ha enyhén roppanós, ráadásul a színét is sokkal üdébbnek látod.
A csirkemellet sóval, fűszerkeverékkel dörzsöld be és kizsírozott tepsiben 160C-fokos sütőben egyben süsd meg. Amikor majdnem kész tedd mellé a padlizsán szeleteket és süsd készre. Szedd ki tálalásra a húst és a padlizsánt, a tepsiben ottmaradó szaftot néhány merőkanál húslevessel önts fel és ezzel old le az esetleges odasült isteni finom húsbázisokat(ezek a húsok kioldódó ízanyagai). És öntsd vissza többi lére. Most hozzáadhatod a paradicsomlevet, és a mediterrán fűszerkeveréket. Rövid forralás következhet. Szűrd le a levest tálalásnál szétosztod tálakban a főtt zöldségeket, a húst, és díszítésként a forró sós vízben 5-6 percig főtt tojást, ekkor folyós még a sárgája. Persze a keményebben szereted akkor akár 10 percig is főzheted.