Levesbáró

Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt.

Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt.

Pichelsteiner entopf

pichlsteinerleves.jpg

Pichelsteiner entopf (egytálétel, de pörköltnek is fordíthatnánk). Történelmi hagyománya van annak, hogy a család tűzhelyén egy edényben, lábasban főtt meg a kiadós ebéd, még inkább estebéd. Nem csak a magyar, de a germán kultúrában is kiemelt szerepe volt a köznép ősrégi gyökerekig visszanyúló táplálkozásában. Bajorországban, Ausztriában járva hagyományos kisvendéglőkben gyakran találkozhatunk az étlapon vele, vagy modernizált utódjával. Szerintem egy próbát megér, hogy egyszer vedd a bátorságot, és elkészíted, tűzhelyeden, de még izgalmasabb kültéri főzőhelyen, vagy bográcsban. Megszámlálhatatlan változata ismert, ezért arra gondoltam, hogy inkább hozzávetőleges adom meg csak a receptet. Izgalmas volna, ha esetleg főzés után megosztanád velünk az eredményt.

 

Hozzávalók 4 személyre

Zöldség: 1 fej káposzta, 4 sárgarépa, 8 nagy burgonya 1 db színes paprika, 1-2 db vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma

Hús: 30 dkg marhahús (főzési idő kb. 3 óra)

 30 dkg sertés, (főzési idő kb. 2 óra)

30 dkg bárány (főzési idő kb. 1 óra)

Persze szabadon változtathatunk az összeállításban akár kolbász, akár hasaalja szalonna, de elmehetünk a könnyebb szárnyas húsok felé is, akár csirkecomb filé (főzési idő kb. ½ -1 óra között), vagy akár pulyka is belekerülhet a fazekunkba. 1 liter csont, vagy húsleves, illetve kivonat, vagy leveskocka.

Fűszerek: kömény, só és bors a végén finomra vágott petrezselyem, zöld fűszerek.

Elkészítés

A több féle húsból szeretnéd elkészíteni akkor nagyjából, tudod ütemezni, hogy milyen sorrendbe kerüljenek bele a hozzávalók az összedarabolt zöldségek és káposzta ½  óra alatt puhul meg. A Burgonyánál főzhető fajtát válassz! Ezeket egyszerre rétegezheted az edénybe. Indulásnál az alap lébe, melybe a fűszereket is beleszórtad a legtovább főzendő marhahús darabkákat tedd, majd időrendbe kb. 1 óra múlva következhet a sertés, és legvégül a szárnyasok kerülnek sorra, a zöldségek is ekkor következnek. Természetesen, ha csak egyféle húst választasz, akkor sokkal könnyebb dolgod van. Nem kell figyelned az ütemezésre.

 

 

 

4 komment Világjáró Különleges leves nemzetközi levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek húsos leves Különleges konyhák Tovább
Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt. Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1812557223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.06.04. 15:35:36

Entopfnak entopf, de semmikép sem gulyás, pörköltnek meg végkép nem nevezhető. Amit én gulashként ettem külföldön, az valóban egy ragu volt és nem leves. Volt, ahol még egy kis piros paprikát is szórtak a tetejére. De ilyen sápatag valamit még sohasem próbáltak gulashként eladni nekem.
Ha megtették volna, akkor felállok az asztaltól.
Ettől függetlenül, szeretem az entopfot. :o)
Válasz erre 

Levesbáró 2017.06.04. 16:20:45

Persze más nemzeteknek az ételeit lefordítani, összehasonlítani soha nem szerencsés, mert mindenki mást ért alatta. Ha a német Ungarishe Gulast nézzük az a magyar pörkölt megfelelője. A mi gulyáslevesünk értelmezhetetlen, számukra. Ugyan úgy ahogyan a Walesi, vagy Ír stew-et is mire fordítanánk. Egy biztos hogy számomra az igazi bográcsgulyásban "megáll" a kanál és egytálétel, mint az eintopf, vagy stew. De szerintem kár a szómágiát folytatni ebben az ügyben. Egy biztos finomak laktatók!
Válasz erre 

Levesbáró 2017.06.04. 16:24:10

Természetesen német nyelvterületen Ungarische Gulasch!
Válasz erre 

Attilajukkaja 2017.06.04. 18:12:58

@Levesbáró:
Egyetértünk! :o)
És köszönöm a receptet.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard