Pichelsteiner entopf (egytálétel, de pörköltnek is fordíthatnánk). Történelmi hagyománya van annak, hogy a család tűzhelyén egy edényben, lábasban főtt meg a kiadós ebéd, még inkább estebéd. Nem csak a magyar, de a germán kultúrában is kiemelt szerepe volt a köznép ősrégi gyökerekig visszanyúló táplálkozásában. Bajorországban, Ausztriában járva hagyományos kisvendéglőkben gyakran találkozhatunk az étlapon vele, vagy modernizált utódjával. Szerintem egy próbát megér, hogy egyszer vedd a bátorságot, és elkészíted, tűzhelyeden, de még izgalmasabb kültéri főzőhelyen, vagy bográcsban. Megszámlálhatatlan változata ismert, ezért arra gondoltam, hogy inkább hozzávetőleges adom meg csak a receptet. Izgalmas volna, ha esetleg főzés után megosztanád velünk az eredményt.
Hozzávalók 4 személyre
Zöldség: 1 fej káposzta, 4 sárgarépa, 8 nagy burgonya 1 db színes paprika, 1-2 db vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
Hús: 30 dkg marhahús (főzési idő kb. 3 óra)
30 dkg sertés, (főzési idő kb. 2 óra)
30 dkg bárány (főzési idő kb. 1 óra)
Persze szabadon változtathatunk az összeállításban akár kolbász, akár hasaalja szalonna, de elmehetünk a könnyebb szárnyas húsok felé is, akár csirkecomb filé (főzési idő kb. ½ -1 óra között), vagy akár pulyka is belekerülhet a fazekunkba. 1 liter csont, vagy húsleves, illetve kivonat, vagy leveskocka.
Fűszerek: kömény, só és bors a végén finomra vágott petrezselyem, zöld fűszerek.
Elkészítés
A több féle húsból szeretnéd elkészíteni akkor nagyjából, tudod ütemezni, hogy milyen sorrendbe kerüljenek bele a hozzávalók az összedarabolt zöldségek és káposzta ½ óra alatt puhul meg. A Burgonyánál főzhető fajtát válassz! Ezeket egyszerre rétegezheted az edénybe. Indulásnál az alap lébe, melybe a fűszereket is beleszórtad a legtovább főzendő marhahús darabkákat tedd, majd időrendbe kb. 1 óra múlva következhet a sertés, és legvégül a szárnyasok kerülnek sorra, a zöldségek is ekkor következnek. Természetesen, ha csak egyféle húst választasz, akkor sokkal könnyebb dolgod van. Nem kell figyelned az ütemezésre.