Nagyon finom vaddisznó levest ettem Duna Residence Dunaszentmiklós hotelben a hétvégén,http://dunaresidence.hu/ gondoltam megosztom veletek. Egy kicsit hosszabb lesz a bevezető, de hátha sikerül nektek is kedvet csinálni egy látogatásra ebbe a nagyon szép apartman hotelbe a Gerecse egyik nagyon szép helyére. Ami nem mellékesen természetvédelmi terület. Nagyon közel a Neszmélyhez a Hilltop borászathoz, ami már önmagában is program lehet. (persze vigyázat a helyi rendőr is vadul szondáztat az átvezető úton!) Tatához, és természetesen Tatabányához ahol két érdekes strand illetve élményfürdő is van, Vértesszőlőshöz az ősleletek meglátogatásához. Na meg persze Komáromba az erődhöz való kirándulás is kitűnő program. Mi most egy hosszú 4 napos hétvégét töltöttünk itt egy 90 m2- es házban, de van 6 személyes is az nagyobb, mint 110 m2-es. Mit mondjak hárman elfértünk. Ráadásul árában nem több mint egy átlagos szállodai szoba. Persze van a házban illetve a „faluban” lakáshoz kell egy kis kompromisszum, hiszen a fürdéshez, a sportpályákhoz, eljutáshoz különösen télen át kell öltözni. Mert a központi épületben illetve a dombtetőn találhatók. A helyiek Holland falunak hívják, mert a házak tulajdonosai zömében onnan származnak. Az ízlés világ is az ő gondolkodásukat tükrözi. Puritán, de ízlésesés, átgondolt,praktikus. Na de térjünk az étteremre. Sokak nem tudják, hogy egy szállodai éttermi séfnek milyen sok mindenre kell odafigyelnie. Nem elegendő az egyszeri ételek elkészítése, hanem napi többszöri étkezést kell megszerveznie, a reggelitől vacsoráig. Nagyon meg kell válogatnia a beszállítókat, hogy állandóan friss változatos választékot tudjon biztosítani. Csendes hétköznapokon, és rendezvényes hétvégén is. Az ételekkel, italokkal nagyon elégedettek voltunk, és a kiszolgálás is gyors kellőképpen kedves, de nem tolakodó volt.
Szeretem a sűrű tartalmas leveseket. Ezért örültem, hogy az egyik választék ez volt a gyöngytyúkból készült húsleves mellett. De mivel a séfnek más elfoglaltsága miatt nem tudta leírni az összetevőket megírom nektek a saját receptemet. Remélem, olvassa majd, és ha másképp gondolja, kiegészíti. Úgy sem hiszem, hogy egy ételt csak egyféle képen lehet elkészíteni. Soha nem értem azokat, akik kijelentik, hogy csak az ő receptjük az egyedüli elfogadható.
Hozzávalók 4 személyre:
KB 60 dkg vaddisznó színhús megtisztítva, összekockázva
1 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva
2-3 db sárgarépa megtisztítva, összekockázva
1-2 db gyökér megtisztítva, összekockázva
1 kisebb zellergumó megtisztítva, összekockázva
1-2 db burgonya megtisztítva, összekockázva
1-2 EK, ha lehetséges mangalica zsír
1 liter csontleves, vagy leveskocka
1-2Tk só
1 dl vörösbor
1-2 dl tejföl
1-2 EK mustár
1 EK liszt, vagy egyéb sűrítő
Fűszerek: 1-2 babérlevél, néhány szem borókabogyó, egész feketebors, csipet fűszerpaprika kakukkfű, rozmaring, zsálya.
½ Citrom leve esetleg rövid ideig a gondosan megmosott héja is főhet benne, de ez után el kell távolítani, mert keserű lesz az ételünk a fehér héjtól.
Elkészítés:
A zsiradékon megpirítjuk, a hagymákat sózzuk, majd a húst rátesszük és zsírjára pirítjuk. Ez után következnek a zöldségek, és a fűszerek. Fedő alatt gyakran kevergetve pároljuk. Amikor félig megpuhult a csontlevessel felengedjük, hozzáadjuk a burgonyát, és a bort majd készre főzzük. A legvégén a lisztel mustárral elkevert tejföllel behabarjuk.