(A kép forrása : Korpádi Péter, Patyi Szidónia köszönet érte!)
Ha megkérdezitek tőlem, hogy kik volt a névadók, akkor a válaszom az, hogy pandúrok, a csendőrség előtt ők voltak a jófiúk. Ami persze gyakran megkérdőjelezhető volt mert mivel ők voltak az egyszemélyes törvény gyakoriak voltak a túlkapások. Gyakorlatilag ők üldözték a betyárokat, őrizték a határokat, és a megyékben a rendet. Gyakran az a vád érte őket, hogy túl kemények, öntörvényűek voltak. A bűnüldözés általában keménységet követel. Ez a leves is elvárja ezt a tulajdonságot. Összetett, magyaros, bőséges, csípős, esetenként savanyú van ebben minden. Miért éppen róluk kapta a nevét sajnos nem tudom, remélem segítetek benne, hogy megtudjuk.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek sertés, vagy libazsír
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 2-4 csirkecomb (étvágyunktól függően)
- 1 TK őrölt fűszerpaprika
- 1 db zöldpaprika apróra vágva
- 1 db paradicsom
- 1 l hús, vagy csontleves alap
- 2 db sárgarépa hasábra vágva
- 1/2 db zellergumó hasáb
- 1 marék tisztított apró szemű gomba
- 20 dkg sertés agyvelő, vagy csirkemáj függően, hogy mit szeretsz esetleg minkettő
- 1 dl tejföl díszítésnek a tetejére
- 3 cl tárkonyecet csak a pikantéria kedvéért, ha nem szereted elmaradhat
- 1 ek mustár
- 1-1 kis csokor kapor és majoránna, esetleg medvehagyma, kakukkfű
- Kisebb marék lebbencstészta eltördelve
- A bátrak, cseresznyepaprikát, vagy chili paprikát is tegyenek bele, hogy legyen erőtök küzdeni a rossz fiúk ellen.
Elkészítés :Kevés zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát, és zöldpaprikát majd utána a csirkecombot és gyakran forgatva süsd elő. Megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, és a zöld fűszerek egyik felével ízesítsük. Jól elkeverjük, majd egy kevés húslevessel felöntjük.
Fedő alatt félig pároljuk, majd beletesszük az összevágott zöldségeket: a zellergumót, a fehérrépát és a sárgarépát. A gombát se hagyd ki belőle.
Felöntjük a húslevessel, s mikor felforrt, belefőzzük a lebbencstésztát a megtisztított csirkemájat, és az utolsó 2 percben add hozzá a lehártyázott velőt, és azzal még egyszer forrald össze. Hintsd meg a maradék zöld fűszerrel, tálalásnál díszítheted tejföllel. Ízlés szerint savanyíthatod mustárral, tárkonyecettel.