Levesbáró

Bakonyi Pandúrleves

Bakonyi Pandúrleves

A leves a sötét oldal ellen

bakonyi_pandu_rleves_7357.jpg(A kép forrása : Korpádi Péter,  Patyi Szidónia köszönet érte!)

Ha megkérdezitek tőlem, hogy kik volt a névadók, akkor a válaszom az, hogy  pandúrok, a csendőrség előtt ők voltak a jófiúk. Ami persze gyakran megkérdőjelezhető volt mert mivel ők voltak az egyszemélyes törvény gyakoriak voltak a túlkapások. Gyakorlatilag ők üldözték a betyárokat, őrizték a határokat, és a megyékben a rendet. Gyakran az a vád érte őket, hogy túl kemények, öntörvényűek voltak. A bűnüldözés általában keménységet követel. Ez a leves is elvárja ezt a tulajdonságot. Összetett, magyaros, bőséges, csípős, esetenként savanyú van ebben minden. Miért éppen róluk kapta a nevét sajnos nem tudom, remélem segítetek benne, hogy megtudjuk.  

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek sertés, vagy libazsír
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva 
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva 
  •  2-4 csirkecomb (étvágyunktól függően)
  • 1 TK őrölt fűszerpaprika
  • 1 db zöldpaprika apróra vágva
  • 1 db  paradicsom
  • 1 l hús, vagy csontleves alap
  • 2 db sárgarépa hasábra vágva
  • 1/2 db  zellergumó hasáb
  • 1 marék tisztított apró szemű gomba 
  • 20 dkg sertés agyvelő, vagy csirkemáj függően, hogy mit szeretsz esetleg minkettő
  • 1 dl tejföl díszítésnek a tetejére
  • 3 cl tárkonyecet csak a pikantéria kedvéért, ha nem szereted elmaradhat
  • 1 ek mustár
  • 1-1 kis csokor kapor és majoránna, esetleg medvehagyma, kakukkfű
  • Kisebb marék lebbencstészta eltördelve
  • A bátrak, cseresznyepaprikát, vagy chili paprikát is tegyenek bele, hogy legyen erőtök küzdeni a rossz fiúk ellen. 

Elkészítés :Kevés zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát, és zöldpaprikát  majd utána a csirkecombot és gyakran forgatva süsd elő. Megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, és a zöld fűszerek egyik felével ízesítsük. Jól elkeverjük, majd egy kevés húslevessel felöntjük.

Fedő alatt félig  pároljuk, majd beletesszük az összevágott zöldségeket: a zellergumót, a fehérrépát és a sárgarépát. A gombát se hagyd ki belőle.

Felöntjük a húslevessel, s mikor felforrt, belefőzzük a lebbencstésztát a megtisztított csirkemájat, és az utolsó 2 percben add hozzá a lehártyázott velőt, és azzal még egyszer forrald össze. Hintsd meg a maradék zöld fűszerrel, tálalásnál díszítheted tejföllel. Ízlés szerint savanyíthatod mustárral, tárkonyecettel.

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Bakonyi Pandúrleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr9013685220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard