Levesbáró

Ünnepi alkalmakra halászlé

Ünnepi alkalmakra halászlé

wp_20171224_17_40_34_rich_li_2.jpg

A ünnepi halászlé!

Nagyon érdekes, hogy miért alakult ki az a szokás, hogy halászlevet általában szent este, vagy utazások alkalmával halászcsárdákban szoktunk enni. Persze családonként, és tájegységenként nagyon eltérő a halevés szokása. Gondoljunk csak arra, hogy a Baja környékén élők fogyasztása messze meghaladja az országos átlagot. Mivel nekem felmenőim Kalocsáról és Velencéről származnak, nekem a karácsonyi esti ünnepi asztal elmaradhatatlan fogása a halászlé. Idén már jó előre az Auchanban megvettem a fő hozzávalót. Azért pont itt, mert információm szerint a hortobágyi szikes tavakból származó halat árusítanak. A tervem tökéletes mértékben sikerült, igazi pikkelyes nyurga pontyot sikerült kapnom. Mivel annak idején megtanultam, hogy a pikkelyeket egy hosszú pengéjű késsel alányúlva tökéletesen egy darabban le tudjuk választani. Van, aki kaparással távolítja el, de ezzel a módszerrel az egész lakásba sikerül eljuttatni a rendkívül nehezen eltávolítható halpénzeket. Persze ez a természetben, vagy a kertben nem jelent problémát. Ezután következett a filézés és a fej levágása, itt nagyon vigyázzunk, hogy a keserű fogat ne felejtsük el eltávolítani. Ha ez elmarad, bizony nagyon keserű leves lesz az eredmény. Amikor próbáltam kiszedni, akkor megnyugodtam, hogy tényleg hortobágyi halat kaptam, hisz azok nagyon erős csontozatúak. Először nem sikerült kitörni, elő kellett vennem a legnagyobb vastag pengéjű késemet, azzal kellett kipattintani. Főzésnél azért szeretem a sziksós tavakban nevelkedő halakat, mert a lassabb növekedés miatt sokkal erősebb csontozatú soványabb és izmosabb lesz, ezáltal nagyon finom levest lehet belőle készíteni. Amikor mindez elkészült, beraktam a mélyhűtőbe. A fogyasztás előtti este elővettem, és felraktam főni az alaplevet. Egész éjszaka nagyon lassan főtt, reggelre csak a passzírozás maradt. A leves képén látszik, hogy alig van zsír a tetején, ennyire sovány a hal, Imádom!
wp_20171223_18_43_13_rich_li.jpgNéhai apósomtól örökölt halpasszírozó kütyüt ilyenkor használatba veszem. Van aki szinte főzelék sűrűséget, van aki a bajai tiszta levet szereti, nekem a kettő között van az ideális állapot. A halfiléket a bőr irányában sűrűn beirdaltam és besóztam. A só is véd a szétfövéstől. A készre forralás maradt hátra. A paprikát én csak a végén adom hozzá, mert a halszálkákkal sok paprikát kidobnánk a szemétbe. 
wp_20171224_08_12_18_rich_li.jpg

Hozzávalók 8 személyre:

2 kg Nyurga ponty

3 fej közepes hagyma

1-2 ek. fűszerpaprika

1-2 tk. só

1 kisebb sárgarépa, gyökér, krumpli ( a teltebb íz érdekében)

Ízlés szerint cseresznyepaprika, hegyes csípős, vagy Csili paprika.

Gyufatészta, vagy rusztikus kenyér.

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Ünnepi alkalmakra halászlé Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5513523155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard