Ilyenkor kora tavasszal már nagyon vágyunk az üde friss zöld ételekre. Nem csoda, mert szervezetünk vitamintartalékai kezdenek kiürülni. Belsőnk kihegyezve jelzi, hogy mire van szükségünk. Valószínű, hogy ennek köszönhetően megláttam a Spar-ban a nagyon szép baby spenótot, azonnal megvettem, mondván milyen jó lesz majd a zöldsalátába. Miután rizses lencselevest főztem ebédre, egy hirtelen ötlettől vezérelve megmostam és a főzés vége felé beleraktam. Nagyon jó lett, gondolom, megosztom veletek.
Hozzávalók 4 személyre:
20- 25 dkg lencse néhány órával előbb megmossuk, és hideg vízben beáztatjuk.
10 dkg rizs, amit otthon a szekrényben találsz rizottó, jázmin, basmati. Csak a főzési időt vedd figyelembe, ha barnarizst adsz, hozzá azt már a lencsével egyszerre tedd bele. A hántoltakat elegendő csak a félidőben hozzáadni.
1 db vöröshagyma tisztítva apróra vágva
1 db szárzeller, esetleg ½ gumó
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg babyspenót többször váltott vízben gondosan megmosva. Vigyázz mindig a vízből szedd ki, hogy az alján esetleg ottmaradó homok ne kerüljön az ételbe.
1-2 TK curry por
1 TK só
1 l húsleves vagy zöldségleves esetleg kivonat, por
Fűszerek: 1-2 babérlevél, egy csipet zsálya, római kömény, ha szereted chili paprika
1 dl tejföl, vagy görög joghurt, vagy növényi tejszín díszítésre dúsításra.
1-2 EK zsiradék. Olíva olaj, kókuszzsír, libazsír. stb.
Elkészítés:
Rendkívül egyszerű, a zsiradékban a hagymákat a fűszerekkel üvegesre pirítjuk, felengedjük a levessel, vagy vízzel hozzárakjuk, a lencsét sózzuk, és félig megfőzzük. Ezután kerül bele a megmosott rizs és lassan gyakran megkeverve főzzük, a legvégén következik a spenót mi után ez is megfőtt tálaljuk.