Levesbáró

Harira leves

Harira leves

A marokkói konyha legismertebb levese

img_20180620_200932.jpg

Múlt héten Marokkóban jártam, nagyon kíváncsi voltam a méltán híres konyhájukra. Az egyik legismertebb különlegességük a Harira  leves, miután ezer féle változata van, most az egyik változatát mutatom meg nektek ezt Marrakesh  Medinájában (óváros) ettem. Mivel ez náluk inkább a hideg évszak, és a Ramadáni egyik jellemző étele, néhány nappal a hosszú böjt után azért sikerült találnom olyan étteremet ahol végre megízelhettem. Létezik húsos és hústalan változata, ez éppen az utóbbi. Legnagyobb meglepetésre a betétként itt ánizsos édes kekszet tördelhetsz bele.  Nagyon ízlett pedig 34 fok volt, ez a fűszeres levest méltán tartják sokan isteninek. Az édes és sós ízekkel nagyon bátran bánik az erős berber hagyományokat őrző gasztronómiájuk.

Hozzávalók:

20 dkg lencse lehet hagyományos, vagy vörös ez sokkal hamarabb megfő.

10 dkg csicseri borsó előző este beáztatva, esetleg konzerv .

2 db sárgarépa tisztítva

1-2 db édesburgonya megtisztítva

1 db zellergumó, vagy néhány angol zeller szár

1-2 db paradicsom.

2 EK étolaj hagyományosan olíva

Ha sikerül beszerezni egy két TK Harrira fűszerkeveréket vagy marokkói 7 fűszerkeveréket ,  ha nem akkor római kömény, fahéj, Csili por, koriander mag őrölt, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma az ízesítő.

Levesbetét lehet rizs, vagy gyufatészta. esetleg ánizsos keksz.

Elkészítés:

Az olajon pirítsd meg a hagymát, zeller, és a sárgarépát, majd add hozzá a megmosott lencsét, és a csicseriborsót. A megtisztított darabolt édesburgonyát és a paradicsomot is keverd bele, fűszerezd, sózd és főzd készre. Ne aggódj ha az összetevők szétfőnek, amit én ettem szinte krémleves állaga volt. Legvégén kerüljön bele a tésztabetét, persze ha rizst szeretnél belerakni akkor ezt a befejezés megelőző negyed órában kell megtenned, mert át kell főnie.

Meglátod nagy sikered lesz, ha vállalkozol egy ilyen tradicionális étel elkészítésére

Szólj hozzá! Világjáró Különleges leves nemzetközi levesek hús nélküli levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek A világ legjobb levesei Különleges konyhák Tovább
Harira leves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Bográcsgulyás a Gulyáskantinban Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4014081813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard