Múlt héten Marokkóban jártam, nagyon kíváncsi voltam a méltán híres konyhájukra. Az egyik legismertebb különlegességük a Harira leves, miután ezer féle változata van, most az egyik változatát mutatom meg nektek ezt Marrakesh Medinájában (óváros) ettem. Mivel ez náluk inkább a hideg évszak, és a Ramadáni egyik jellemző étele, néhány nappal a hosszú böjt után azért sikerült találnom olyan étteremet ahol végre megízelhettem. Létezik húsos és hústalan változata, ez éppen az utóbbi. Legnagyobb meglepetésre a betétként itt ánizsos édes kekszet tördelhetsz bele. Nagyon ízlett pedig 34 fok volt, ez a fűszeres levest méltán tartják sokan isteninek. Az édes és sós ízekkel nagyon bátran bánik az erős berber hagyományokat őrző gasztronómiájuk.
Hozzávalók:
20 dkg lencse lehet hagyományos, vagy vörös ez sokkal hamarabb megfő.
10 dkg csicseri borsó előző este beáztatva, esetleg konzerv .
2 db sárgarépa tisztítva
1-2 db édesburgonya megtisztítva
1 db zellergumó, vagy néhány angol zeller szár
1-2 db paradicsom.
2 EK étolaj hagyományosan olíva
Ha sikerül beszerezni egy két TK Harrira fűszerkeveréket vagy marokkói 7 fűszerkeveréket , ha nem akkor római kömény, fahéj, Csili por, koriander mag őrölt, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma az ízesítő.
Levesbetét lehet rizs, vagy gyufatészta. esetleg ánizsos keksz.
Elkészítés:
Az olajon pirítsd meg a hagymát, zeller, és a sárgarépát, majd add hozzá a megmosott lencsét, és a csicseriborsót. A megtisztított darabolt édesburgonyát és a paradicsomot is keverd bele, fűszerezd, sózd és főzd készre. Ne aggódj ha az összetevők szétfőnek, amit én ettem szinte krémleves állaga volt. Legvégén kerüljön bele a tésztabetét, persze ha rizst szeretnél belerakni akkor ezt a befejezés megelőző negyed órában kell megtenned, mert át kell főnie.
Meglátod nagy sikered lesz, ha vállalkozol egy ilyen tradicionális étel elkészítésére