Halloween véget ért és az esetleg nyakunkon maradt tök hasznosítására egy kitűnő leves receptjét osztom meg veletek. A kifaragásra szánt terméseket sem sikerül maradéktalanul eladni, ezért most nagyon olcsón lehet hozzájutni, ráadásul sokan nem tudják, hogy ez a fajta is alkalmas főzésre sütésre. Persze ízében nem veszi fel a versenyt a Nagydobosi fajtánkkal, de pépesítve, fűszerezve felhasználható. Nálunk is előállt az a helyzet, hogy faragás során maradt épp egy levesnek való mennyiség, sajnáltam kidobni, így nem ment veszendőbe!
Hozzávalók 4 személyre
1 kg tök
1 liter zöldség alaplé
2 dl főző tejszín vagy növényi tejszín a legjobban bevált a Cocomas
2 EK cukor vagy édesítő
1 TK. Curry por
1TK. Garam masala
1 Kk. só
1 kis db reszelt gyömbér
2 EK pirított tökmagdíszítésnek
2 EK tökmagolaj
1 EK liszt, vagy rizsliszt illetve étkezési keményítő. A legfinomabb a tápioka liszt.
1-2 szikkadt zsemle, vagy bagett kockára vágva
1 EK vaj és 1-2 Tk grill fűszerkeverék a zsemle pirításhoz, ízesítéshez.
Elkészítés:
A tököt a héjától a magoktól és a szálas belétől tisztítsuk meg. (legegyszerűbb egy evőkanállal kikaparni!) Kb. 1 liter zöldség alaplében tegyük fel főni. Ízesítsük, fűszerezzük. Amikor megpuhult kevés hideg vízzel keverjük el a sűrítő anyagunkat, és a tejszínt. Öntsük hozzá és forraljuk fel. Tumixszoljuk és tálaljuk. A tetejére rakjunk a finom házi zsemlekockákból, vagy díszítésnek locsoljunk a tetejére egy kevés tejszínt, tökmag olajat. Szórjuk meg szárazon megpirított sózott tisztított tökmagot. A tökmagolajat vétek hevíteni, mert éppen azok az összetevők károsodnak, amiért érdemes fogyasztani! Én ezért úgy csinálom, hogy megpirítom szárazon a magokat, és a végén rácsepegtetek az olajból, és elkeverem.