Levesbáró

Halászlé gyufatésztával

Halászlé gyufatésztával

Fish soup with noodles pasta

pontyhalaszle.jpg

 

NE SZÓLJ BELE HALÁSZLÉ ( részlet az Ízvadász szakácskönyvemből)

 

PALI BARÁTOM BAJAI HALLEVE

Nehéz megállni, hogy tapasztalt gurmanként ne üssem bele az orrom, ha valaki a társaságomban főz.

Főleg, ha az illető engem akar megetetni a főztjével. Gyerekkori cimborám úgy vette a bátorságot, hogy, meghívja Ízvadász barátját, hogy a teán, a tojásrántottán és a bajai halászleven kívül semmi mást nem tudott készíteni. De van úgy, hogy ez elég is. Pali barátom egy alkalommal üdülő telkére invitált bográcsban főzött halászlé ebédre. Jól ismerem őt, s a hosszas barátságra való tekintettel nem mondtam nemet, bár Ízvadászként igen merész ötletnek tűnt éppen az ő főztjét megkóstolni, hiszen híján volt bármiféle konyhaművészeti fogásnak. Igen régen találkoztunk, így kellemesen teltek az órák beszélgetéssel. 11 óra tájban már aggódni kezdtem az ebédért, hisz a tűzrakáshoz sem kezdett hozzá. Némi unszolásra csak-csak elkezdődött valami, bár figyelmembe ajánlotta, hogy csakis miattam kezd hozzá aggódásomat látva, mert az ő halászléje gyorsan elkészül. Mielőtt akkurátusan nekiállt, egyetlen dolgot fontosnak tartott figyelmembe ajánlani: nem szólhatok bele, semmilyen körülmények között, hogy hogyan főzi az ebédet. Elmondása szerint ő sosem evett olyan finom halászlevet, mint amit Baján a halászoktól tanult, így a leginkább hiteles forrásból fogja nekem bemutatni az igazi bajai halászlevet. Körbeültük a tüzet, s ebédkészítés közben is kellemesen csevegtünk, vigyázva nehogy bárhogyan is érintsem az előttem készülő remekművet. Mindaddig semmi gond nem volt, amíg el nem jött a pirospaprika szórása. Pali barátom ugyanis elkezdte a 4 kg-nyi halhoz hozzáadni a pirospaprikát, egyiket a másik után. Gyakorlottan kezdtem számolni magamban, s négy evőkanálnál mondtam is, hogy elegendő. Mármint magamnak, mert Pali barátomra nézve épp hogy szólásra emelkedett a szám, máris szigorú tekintettel állította le próbálkozásomat, s folytatta. Jött egy másik paprika, majd egy harmadik, közben számoltam, már tizennégy evőkanálnál jártunk. A víz felszíne láthatatlanná vált, s csak pirospaprikát lehetett látni. Már réges-rég megbántam, hogy ebédre jöttem. Kárhoztattam magam, hogy miért nem egy kávéra futottunk össze, vagy legalább hoztam volna magammal valami kis pogácsát, hogy legyen mit ebédelnem. Ő pedig csak nyugodtan folytatta. A pirospaprika után most a Piros arany jött, majd egy kis Erős Pista, s végül – mert még nem találta elegendőnek – még négy evőkanálnyi piros paprikát egy újabb fajtából hozzátett. Egyszerűen nem hittem el, hogy lesz mit ebédelnem. Összetörten ültem a tűz mellett, hihetetlenül éhes voltam, és biztos voltam benne, hogy az is maradok. A halászlé igencsak besűrűsödött a sok paprikától, képtelenül pirosas-barnás színe volt, belekerült még a bajai halászléhez elmaradhatatlan gyufatészta, s a család megterített. Mindenki kedvére szedett, én utolsónak maradtam, próbáltam elkerülni az elkerülhetetlent, de végül nekem is szednem kellett, nem sérthettem meg házigazdámat, s gyermekkori barátomat. Amikor végül kóstolásra emeltem az első kanállal igencsak megdöbbentem. A sok paprika nem hogy ártott, de kiváló ízt, s állagot adott a halászlének. Minthogy hihetetlen volt felfedezésem, gyors lapátolásba kezdtem, s falatról falatra egyre jobban ízlett. Azután újra szedtem, s megint újra. Mondhatni degeszre ettem magam, s már rég el is felejtettem minden aggodalmamat. Ekkor tanultam meg, hogy mindenkinek van egy kedvenc receptje, ami különbözhet ugyan az általunk megszokottól, de érdemes megkóstolni, mert így tanul még a legnagyobb konyhamester is.

HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:

 

1,2 kg ponty és/vagy harcsa

75 dkg apró hal

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb sárgarépa

1 gyökér

1 burgonya

2 halászlé kocka

Vagy 1 tasak fűszerkeverék

Erős Pista ízlés szerint

Édes Anna ízlés szerint

2 EK. Kalocsai pirospaprika

1 dl vörösbor

12 dkg gyufa metélt

Ropogós friss fehér kenyér

(életmentésnek a torkon akadt

Szálkához)

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Megtisztítom a halat. Késsel alányúlva lefejtem a pikkelyeket, majd felszeletelem, vagy kifilézett. A haltól függően. Besózom, és lehetőleg egy éjszakát a hűtőszekrényben állni hagyom. A megtisztított Hal fejet, farkat, és apró halakat felszeletelt vöröshagymával, fokhagymával, az egész burgonyával, A zöldségekkel, a halászlé fűszerkeverékkel (kockával), Erős Pistával és Édes Annával (ez azon Múlik, hogy mennyire szeretném csípősre), alap lének vízzel felteszem főni legalább két órára. Ezután leszűröm. Nem passzírozom át, csak, mint egy erőlevest használom az alap levet. Ekkor szórom a tetejére a jófajta pirospaprikát, ebbe a lébe átteszem a megfőtt egész burgonyát, a hal színhúst, és szép lassan felforralom. Kb. 5 percig forrásban hagyom, s az utolsó forrásnál teszek hozzá egy kevés száraz vörösbort. Az előre kifőzött gyufa tésztára merem rá a levest.

 

 

 

 

 

 

1 komment Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Halászlé gyufatésztával Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Kulturált köcsögözés Kulturált köcsögözés
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6811824005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ocean1 2017.08.31. 21:11:42

Halászlékocka... itt már nem hiszek benne...
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard