Levesbáró

A krumplileves legyen krumplileves

A krumplileves legyen krumplileves

media-share-0-02-05-e8491b21b7a2de6daa6debbdabfbe4c598f07277558cccc2eb9f1e6a9f2e080e-0f957309-a27a-4298-ba1c-90b0c30c2d02.jpg

Klasszikussá vált mondás, az idősebbek még talán emlékeznek rá Kádár Jánostól ered. Azért ebben a gondolatában mélyen egyet értettem vele. Nagyon sok hagyományos étel mostanában megváltozik, illetve teljesen eltűnik. A mai szakácsok, háziasszonyok nagy része nem is ismeri a régi évszázados recepteket. A Trendi konyhák, tisztelet a kivételnek arra törekednek, hogy minél egzotikusabb nyersanyagokból készülő újdonságnak számító ételek kerüljenek az étlapra. Nemrégiben döbbentem halottam, egy Michelin csillagos séfet nyilatkozni, hogy egy ismert Svéd kollégának egy tradicionális magyaros ételt akart elkészíteni, de még soha nem főzött ilyet, ezért Nagymamáját kérdezte meg hogyan kell megfőzni. Persze őt azért nem lehet hibáztatni, mert ha fontosnak tartanánk ezeket az ételeket, napirenden tartani, akkor a tananyagban is szerepelne. Ma Vonyarcvashegyen, a 71-es úton lévő tó vendéglőben egy ilyen leves volt a menüsoron, a második pedig zúzapörkölt tésztával. Amit mellettünk német vendégek is klasszikusan kanállal jó ízűen habzsoltak. Amikor belekóstoltam kicsit azt éreztem, mint a klasszikusnak számító Lecsó c. film szigorú ételkritikusa miután megkóstolta a neki feltálalt francia lecsót gondolatban visszarepült az időben gyermekkori ízeket érezve. Pótmamám Juci néni ebédjét ettem, pedig soha nem járt szakácsiskolába, de tíz éves korában már egy sváb fogadóban dolgozott. Csodálatosan meg tanult főzni az akkori kisvendéglők keresett szakácsává nőtte ki magát. (neki köszönhettem, hogy annak idején ezt a pályát választottam.  Egyik krumplilevese éppen ilyen volt.  Azért az egyik, mert a konyhánk alapvető nyersanyagát legalább tíz féle módon készített, ebből az egyik a tejfölös savanykást a nyári melegek idején került az asztalra különösen újkrumpliból volt a legjobb.

 Hozzávalók 4 személyre

1 kg Krumpli

1-2 fej vöröshagyma egészben

1-2 gerezd fokhagyma

2-3 dl tejföl legalább 20%-os

1 tojás

1 EK liszt a habarásnak, 2 EK az apró galuskának.

1-2 egész babérlevél

1-2 TK tárkonyecet a legjobb a házi készítésű mennyire szereted savanyúan.

1 kis csomag petrezselyem zöld, zeller zöld,

1 TK só

1 EK zsiradék

1 csipet fűszerpaprika, csak a színe miatt

Juci nénim még vegetát is rakott hozzá a Kalocsai rokonok szerezték be a szomszéd Jugoszláviából, de ma már többen elvetik az ételízesítők használatát, én ezekben kiegészítőkben elfogadóbb vagyok. Persze ha túlzásokba esünk valóban minden ételünk egyen ízűvé válik. Persze házi készítésű csontleves volna az igazi, Vegáknak pedig zöldség alaplé. De ez ritkán fordul otthon elő.

Elkészítés:

A megtisztított krumplit, ha apró, akkor egészben, ha nagyobbak kockára vágjuk, feltesszük főni a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és az ételízesítővel, sóval hozzá adjuk a zsiradékot, és amikor ez feljön, a tetejére erre hintjük a paprikát. A paprika színezője zsiradékban oldódik, ha csak a folyadékba rakjuk, akkor inkább szürkés színe lesz. Lassan puhulásig főzzük, a liszttel elkevert habarással sűrítjük. Forrás után beleszaggatjuk az apró galuskákat. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, zeller levéllel. És a legvégén tárkonyecettel enyhén savanyítjuk.

Könnyen el tudod készíteni kb. fél óra alatt megfő, szerintem próbáld ki.

Szólj hozzá! Időutazás Magyaros leves Nagyi-Napi recept Tovább
A krumplileves legyen krumplileves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
1
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4012655317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard