Valamilyen ősi kapcsolat van a kolbász és káposzta között. Ha még e kötelékbe belép a paradicsom és a tejföl is, akkor megérkeztünk a top levesek földjére. Persze ha te a magyar házikolbászra esküszöl akkor legyen az. Érdekes volna egyszer komolyan elmerengeni, vajon miért van annyira hasonló íze a két kolbászfélének, pedig több ezer kilométerre készülnek egymástól. Ételekben ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti egymástól őket. A tetejére díszítésnek tett tejfölnek is nagyon fontos szerepe van a tökéletes íz harmónia eléréséhez.
Hozzávalók 4 személynek:
40 dkg kolbászcsípős
50 dkg savanyú káposzta
2-3 db paradicsom kockára vágva
1-2 fej vöröshagyma apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1-2 dl teljes tejföl
1-2 TK só
1-2 EK zsiradék olaj, zsír, vaj függően, hogy mit szeretsz
Fűszerek: fekete bors, kömény, babérlevél, kakukkfű, zsálya, ízlés szerint
1 liter csontleves
Elkészítés:
A zsiradékban megpirítjuk a hagymákat, csont lével felengedjük, sózzuk, fűszerezzük és felforraljuk. Hozzáadjuk a káposztát és egészben a kolbászt. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egészben főzöm ki a kolbászt sokkal szaftosabb marad főzés után. Puhára főzzük, majd beletesszük a paradicsomot és készre forraljuk. Kivesszük, a kolbászt felkarikázzuk, és a tejföllel együtt tálaljuk az elkészült levest. Ha szereted, akkor tégy mellé egy szelet rusztikus barna kenyeret.