Levesbáró

Királyi fürjleves

Királyi fürjleves

Royal quail soup

furj_leves.jpgA fotót az Eszterházy Barokk Főzőfesztiválon készítettem, köszönet érte!

Ezzel a levessel akár Mátyás király udvarában is találkozhattunk volna! Eredete régi évszázadokra nyúlik vissza. Az üstben főtt apróvadakból készült rangos levesek kedvelt kezdete volta főúri lakomáknak. Annál is, mert a fürjnek gyógyerőt tulajdonítottak. A díszes madárkára nálunk vadászati tilalom vonatkozik, úgy hogy ha szeretnénk hozzájutni tenyésztőkhöz, vagy vadhúskereskedőkhöz kell fordulnunk. Pl. A Matusz-vad web áruházában, pl. láttam. Menzákon elég ritkán találkozunk vele, ezért ünnepi alkalmakon lepjük meg magunkat ezzel a finomsággal!

Hozzávalók 4 személyre:

4 db fürj

2-3 sárgarépa

2-3 petrezselyem gyökér zöldjével együtt

1 gumó zeller

1 kisebb karalábé

1 db zöldpaprika

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

Néhány gombafej

Kívánság szerint 10 dkg zöldborsó

4-8 db fürjtojás főzve díszítésnek attól függően mennyire szeretjük!

1-2 Ek. Libazsír, esetleg főzőolaj

2 dl tejföl

2 dl főzőtejszín

1-2 babérlevél, 1-1 kisebb ág kakukkfű, rozmaring, tárkony, vagy fás ágacskákról lehúzva apróra vágva

1 tk. egész feketebors

1Ek só

1 Ek. liszt a habaráshoz (Mátyás korában ezt a „Labancos” furcsaságot nem ismerték, akkoriban kenyérbéllel sűrítettek)

Elkészítés:

Két féle módon tudjuk megfőzni, húsleves szerűen (ezt a módszert galamblevesnél megírtam. Ha nem kell annyira vigyázni vonalainkra és szeretjük a gazdagabb ízeket, akkor ezen a módon lássunk hozzá.

A zsiradékot hevítsük fel és a megsózott madárkákat forgatva süssük elő, majd tegyük hozzá az összedarabolt zöldségeket, hagymákat és lassú lángon fedő alatt „szép magyar szóval dinszteljük” tegyük hozzá a fűszereket is. Mielőtt elkészülne, öntsük fel szárnyas alap lével, mikor felforrt a liszttel elkevert tejföllel, vagy tejszínnel habarjuk be és forraljuk ki. Találásnál a külön sós vízben megfőzött és megtisztított tojásokkal díszítsük. Aki pikánsan szereti citromlével, vagy tárkonyecettel savanyítsuk. 

Szólj hozzá! Különleges leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Különleges konyhák Tovább
Királyi fürjleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt. Egy eredeti német egytálétel, gulyás, eredeti fordításban pörkölt.

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6611610560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard