A csicseriborsó a Kelet egyik csodálatos alapanyaga, egyre divatosabb nálunk is. Értékes fehérjeforrás laktató finom és változatos ételeket készíthetsz belőle. Most egy krémleves került sorra. De hogy mégsem legyen annyira egyszerű, levesbetétnek egy kis fokhagymás fűszeres vajon megpirított rákfarkot tettem rá. Persze nem kötelező, de ajánlatos! A leves kicsit a mi értelmezésünkben főzelékhez hasonlít, de ez ne zavarjon minket, más népeknél nem igen ismerik a mi jó kis főzelékeinket.
Hozzávaló 4 személyre:
Csicseriborsó 30 dkg
Rákfarok(garnéla) 12 db, persze a méret meghatározó!
Vöröshagyma 1 fej
Fokhagyma 2-3 gerezd
Tejszín, tejföl, joghurt, kókusztej, vagy más növényi tej. 2 dl. ki-ki ízlése, esetlegesen diétája szerint természetesen a tej nélküli meghatározás csak a növényi tejekre igaz!
Ételízesítő 1 Ek.
Só 1 Tk
Babérlevél 3-4 db
Kurkuma 1Kk.
Marokkói fűszerkeverék 1-2 T.
Zsiradék (vaj, olívaolaj) 1 Ek
Elkészítés:
A megmosott beáztatott csicseriborsót fel tesszük főni, kb. 1,5 l majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott hagymákat, ez után jönnek a fűszerek. Amikor megfőtt érdemes kivenni a babérleveleket. Hozzáadjuk a tejszínt felforraljuk és összeturmixoljuk.
A rákfarkakat sózzuk, fűszerrel meghintjük és mind két felét vajban megpirítjuk.
A beáztatás azért is fontos, mert nálunk gyakran árusítanak öreg gabonaféléket, ezek főzési idejét nagyon megrövidíti a hideg vízben eltöltött idő. Természetesen meleg nyári napok érdemes hűtőbe rakni! Akár meg is erjedhet, ami már egy másik eljárás. Azt cefrének hívjuk.