Levesbáró

HOGYAN PRÓBÁLTÁK BECSAPNI  ISTENT A SZERZETESEK: FŰLLEVES

HOGYAN PRÓBÁLTÁK BECSAPNI ISTENT A SZERZETESEK: FŰLLEVES

MAULTASCHEN SUPPE

maultaschen.jpg
Az emberi találékonyság nem ismer határokat. Különösen igaz ez akkor, ha a hasáról van szó és arról,

hogyan kell kikerülni egy erre vonatkozó tiltást. Na persze úgy, hogy jusson és maradjon is, vagyis ne

kelljen az isteneket feltétlenül magunkra haragítani.

Németországban alkalmam volt betekinteni egy gyárba, ahol különböző, a német konyhára

jellemzô tésztaféleséget gyártottak, felhasználásra kész formátumra. A maultaschen suppe egy olyan

húsleves, amiben hússal vagy zöldséggel töltött kis derelyék vannak. Vendéglátóim hiteles forrásból tudni

vélték, hogy a maultaschen-t valójában szerzetesek találták ki sok száz évvel ezelőtt, hogy isten nehogy

meglássa, ha böjti napon is húst esznek. Fogták hát azt, tésztába töltve kis csomagokat formáltak, s

máris láthatatlanná vált az égből vizsgálva, hogy valójában tiltott ételt esznek.

A világ számos konyhájára jellemzőek a mi derelyénkhez hasonló ételek. Az olasz, a török, az arab vagy a német konyha mind-mind ismeri ezt a fajta töltött tésztát, de mindegyik saját

történettel,történelemmel rendelkezik e tekintetben is. Így lehetséges, hogy ha országhatárokon át mást

nem is kóstolunk, csak derelyét, akkor is számtalan új ízzel és formával találkozhatunk.Tőlünk keletre ezt a húsfélével töltött párnácskát pelmeninek hívják, tőlünk nyugatra maultaschennek, az olaszoknál raviolit ehetünk, a török konyha pedig kisüti a húsokkal töltött tésztát. Mégis, Magyarországon ezek a sós töltött tészták nem honosodtak meg, nálunk az egyik kedvenc fogás a derelye, az édes lekvárral töltött tésztaféle.

MAULTASCHEN

HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:

A tésztához:

50 dkg liszt

4 tojás

só

A töltelékhez:

10 dkg füstölt szalonna

4 száraz zsömle

1 fej vöröshagyma

2 ek. friss vágott petrezselyemzöld

25 dkg előfőzött spenót

3 tojás

30 dkg krinolin vagy szafaládé

só

bors

szerecsendió

tojásfehérje

ELKÉSZÍTÉS:

Az összevágott füstölt szalonnában lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk

a 4 áztatott zsemléhez. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, az előfőzött

spenótot, tojást, sót, őrölt szerecsendiót, borsot és a ledarált szafaládét vagy virslifélét.

Az egészet jól összedolgozzuk.

A lisztből, tojásból, sóból tésztát gyúrunk, nyújtófával kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm távolságra egymástól az összedolgozott húsból halmokat helyezünk a tésztánk egyik felére.

Érdemes a halmok mellett a tésztát felvert tojással körbe kenni, ez lesz a ragasztó anyag.

A tészta másik felét ráhajtjuk, a halmok mentén körbe nyomkodjuk, és derelyevágóval

szétvagdossuk, hogy „kispárnákat” kapjunk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd a kész leszűrt

húslevesbe tesszük őket.

 

Szólj hozzá! Tovább
HOGYAN PRÓBÁLTÁK BECSAPNI ISTENT A SZERZETESEK: FŰLLEVES Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/8679296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Ajánló