
hogyan kell kikerülni egy erre vonatkozó tiltást. Na persze úgy, hogy jusson és maradjon is, vagyis ne
kelljen az isteneket feltétlenül magunkra haragítani.
Németországban alkalmam volt betekinteni egy gyárba, ahol különböző, a német konyhára
jellemzô tésztaféleséget gyártottak, felhasználásra kész formátumra. A maultaschen suppe egy olyan
húsleves, amiben hússal vagy zöldséggel töltött kis derelyék vannak. Vendéglátóim hiteles forrásból tudni
vélték, hogy a maultaschen-t valójában szerzetesek találták ki sok száz évvel ezelőtt, hogy isten nehogy
meglássa, ha böjti napon is húst esznek. Fogták hát azt, tésztába töltve kis csomagokat formáltak, s
máris láthatatlanná vált az égből vizsgálva, hogy valójában tiltott ételt esznek.
A világ számos konyhájára jellemzőek a mi derelyénkhez hasonló ételek. Az olasz, a török, az arab vagy a német konyha mind-mind ismeri ezt a fajta töltött tésztát, de mindegyik saját
történettel,történelemmel rendelkezik e tekintetben is. Így lehetséges, hogy ha országhatárokon át mást
nem is kóstolunk, csak derelyét, akkor is számtalan új ízzel és formával találkozhatunk.Tőlünk keletre ezt a húsfélével töltött párnácskát pelmeninek hívják, tőlünk nyugatra maultaschennek, az olaszoknál raviolit ehetünk, a török konyha pedig kisüti a húsokkal töltött tésztát. Mégis, Magyarországon ezek a sós töltött tészták nem honosodtak meg, nálunk az egyik kedvenc fogás a derelye, az édes lekvárral töltött tésztaféle.
MAULTASCHEN
HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:
A tésztához:
50 dkg liszt
4 tojás
só
A töltelékhez:
10 dkg füstölt szalonna
4 száraz zsömle
1 fej vöröshagyma
2 ek. friss vágott petrezselyemzöld
25 dkg előfőzött spenót
3 tojás
30 dkg krinolin vagy szafaládé
só
bors
szerecsendió
tojásfehérje
ELKÉSZÍTÉS:
Az összevágott füstölt szalonnában lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk
a 4 áztatott zsemléhez. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, az előfőzött
spenótot, tojást, sót, őrölt szerecsendiót, borsot és a ledarált szafaládét vagy virslifélét.
Az egészet jól összedolgozzuk.
A lisztből, tojásból, sóból tésztát gyúrunk, nyújtófával kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm távolságra egymástól az összedolgozott húsból halmokat helyezünk a tésztánk egyik felére.
Érdemes a halmok mellett a tésztát felvert tojással körbe kenni, ez lesz a ragasztó anyag.
A tészta másik felét ráhajtjuk, a halmok mentén körbe nyomkodjuk, és derelyevágóval
szétvagdossuk, hogy „kispárnákat” kapjunk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd a kész leszűrt
húslevesbe tesszük őket.