Levesbáró

Bolgár sajtos tojásos lecsó

Bolgár sajtos tojásos lecsó

wp_20170716_17_56_59_pro_li.jpg

Az újpesti Csülök étteremben http://www.csulokvendeglo.hu/ kóstoltuk ezt a bolgár lecsókülönlegességet. Szirene po sopszki néven találtuk az étlapon. Hasonlót inkább Törökországban készítenek, de ismerve a Balkán történelmét náluk sokkal tovább vendégeskedett az Oszmán birodalom hatalmas serege, mint nálunk. Nem csodálkozhatunk, hogy a gasztronómiai örökségük még erősebb, mint hazánkban. Hogy mit keres ez az étel a levesek között, annak egyszerű a magyarázata. A cigány (roma) lecsó olyan sikeres bejegyzés lett ezért gondoltam, hogy ennek bolgár rokona is érdeklődésre talál. Az étel összetevőiben csak az arra a vidékre jellemző sós, nagyon ízletes lágy sajtban tér el. Hiszen eddig inkább a sopszka saláta egyik fontos összetevőjeként ismerhettük. A többi már megszokott, mert a vöröshagyma, paprika, paradicsom, tojás már a mi lecsóink alapvető alapanyagai. Persze a tojás mi nem ebben a formában használjuk, hanem inkább a sűrítésre illetve az étel ízének selymesítésére használjuk.

Összetevők 4 személyre

1 kg Húsos paprika csumázva szeletelve

½  Kg paradicsom szeletelve függően attól, hogy mennyire szereted paradicsomosan.

½ Kg kockázott paradicsom konzerv

¼ Kg vöröshagyma tisztítva szeletelve

1-2 gerezd fokhagyma tisztítva szeletelve

2EK olívaolaj, illetve kedvelt zsiradékod

20-25 dkg kockára vágott szirén sajt, ha nem találod más sós lében érlelt rokonával helyettesítheted (feta, krémsajt) kockára vágva

4 db tojás

1-2 TK balkán fűszerkeverék (az én tuningom)

Elkészítés:

A hagymákat a paprikával enyhén megsózva (a sajt jellegzetesen sós) a zsiradékon fedő alatt félig párold meg. Most következhet a paradicsom, de ezzel csak rövid ideig párold. Ez után jénai, vagy agyagedénybe öntsd, bele hintsd meg a sajt kockákkal és óvatosan üsd rá a tojásokat és 160 C-fokos sütőben addig süsd, míg a tojás elkészül (kb. 5-10 perc). Ha a lecsót már előre elkészítetted, akkor a sütési idő természetesen meghosszabbodik.

4 komment fogyókúrás hús nélküli levesek Különleges konyhák Tovább
Bolgár sajtos tojásos lecsó Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Harira leves Harira leves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2312669989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miki Gottlieb 2017.07.19. 11:26:26

Ez a közel-keleti shakshuka bolgár megfelelője. :)
Válasz erre 

Levesbáró 2017.07.20. 08:31:12

Köszönöm, a kiegészítést.
Válasz erre 

matchbox75 2017.07.20. 13:14:27

kockázott paradicsom konzerv ??
Válasz erre 

Levesbáró 2017.07.22. 09:40:06

@matchbox75: Igen! Nálunk kb. két hónapig lehet érett, finom paradicsomot kapni. A a fennmaradó időben vagy a vízízű vegyszerrel színezett üvegházit, vagy az érett olasz San Marzano paradicsom konzervet használom.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard