Levesbáró

Zöld leves

Zöld leves

Nem csak Fradi drukkereknek

zoldleves.jpg

Ifjúkorom alapvicce volt a Fradi kolbász elnevezés honnan ered? Hogy „mindent bele” ! Még az akkori árra is emlékszem 2 Ft környékén volt. Az akkori húsipar ezt nagy nagy mennyiségben gyártotta. A húsipari aprólék, hulladékból készülhetett. Az íze finom volt, de mivel még nem voltak akkoriban korszerű nagy teljesítményű kutterek, szeparátorok gyakran nagy ínas csimbókokra haraptál, ha etted, ezért aztán a finnyásabb népek az I. kolbászt vásárolták a hentesnél, hogy gőzben főzve mustárral, zsemlével meglegyen, az olcsó laktató reggeli. A nemzeti ételnek számító lecsóba viszont a családok nagy részénél ez a kolbász jutott, már neve ezt sugallta.  Hiszen: Lecsókolbász volt a becsületes neve.

Hogy jutott ez most az eszembe?  Ez a „mindent bele” tematika erre a levesre is jellemző lehet. Nem is beszélve a zöld színéről, hiszen a zöld sasokról még a focit nem kedvelők is bizonyára hallottak. Nem akarlak untatni titeket miért fontos a klorofil tartalmú alapanyagokat enni, elég tudni, hogy fontos antioxidáns, segít a méregtelenítésben. Egy szóval egészséges.

Minden időszaknak megvan a legjellemzőbb alapanyaga, most éppen az üde levélzöldségeknek van itt a szezonja. A saláták, spenót, sóska, mángold, petrezselyem, zeller, ilyenkor a legszebbek, és legfinomabbak. Bátrabbak a csalán és pitypang levelekkel is próbálkozhatnak. Percek alatt elkészül, hiszen ha túl sokáig főzöd éppen az üde zöld színét, és az értékes összetevőket veszítheted el. Egy fontos konyhagép viszont szükséges hozzá, turmix, vagy bot mixer.

Hozzávalók 4 személyre:

½ Kg vegyes zöldlevél spenót, sóska, petrezselyemzöld, zeller zöld, mángold, friss kelkáposzta, saláták, esetleg csalán, pitypang levél (persze tiszta helyről, lehetőleg ne az országút mentéről begyűjtve) gondosan bő vízben megmosva, nagyjából feldarabolva. Mindenki összeállíthatja ezekből a kedvenc keverékét, borásznyelven cuvée-t.

1-2 db főző hagyma, még a zöldjéből is hozzávágva. vagy a csomag újhagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 TK só

1 EK zsiradék, amit kedvelsz olíva vagy más növényi olaj, kókuszzsír, vaj, liba, vagy kacsazsír

Sűrítésnek:

1-2 EK lisztből habarás, de ha glutén mentesen étkező van a családban  

 Belefőzött rizottórizs, köles, zabpehely stb.

Fűszerek:

Frissen őrölt feketebors, szerecsendió, korianderlevél, cayenne bors

Selymesítésnek:

Tejszín, növényi tejszín.

Elkészítés: nagyon egyszerű, és gyors.

A gondosan megmosott összetevőket, ha szükség van rá, nagyjából vagdosd össze. És lassú fokozaton, roppanósra a sűrítésnek szánt gabonafélével együtt főzd meg. Ez kb. 10-15 perc. Sózzuk, fűszerezzük, a végén turmix old pépesre. A legvégén öntsd bele a tejszínt. Majd forrald fel.

Tálaláskor a tetejére tejhabot, tejszínt illetve növényi tejszínt tehetünk. Borsmalommal őrölhetsz még rá frissen borskeveréket.

 

 

 

 

1 komment nemzetközi levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek Különleges konyhák Tovább
Zöld leves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó
  • Cigány lecsó Cigány lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5612498101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.05.12. 16:41:04

Jó ötlet!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard