A gyros az egyik legdivatosabb Street food már évek óta. Lépten-nyomon ehetjük már Budapesten. Sajnos éppen ezért a minősége is nagyon hullámzó. Szinte minden görögös étel kedvelőnek megvan a kedvenc helye. Nekem egy kis óbudai üzlet a kedvelt. Eldugott helyen van, de ha egyszer ennél a görög srácnál megkóstolod, az igazi házi készítésű ételeit azonnal megszereted. Ha kíváncsi vagy a címe: https://www.facebook.com/pg/Alexandrosz-Gyros-257837427586068/about/?ref=page_internal Ő nem az előkészített megszokott tömbhúsból készíti szendvicseit, hanem maga pácolja, fűszerezi olyan is. Tegnap is ezt vacsoráztuk, nagyon jó volt.
A helynek egy szépséghibája van, hogy hétvégén nincs nyitva. Mivel a tulaj maga készíti az ételeket, neki is szüksége van pihenésre.
De mivel ez a Levesbáró blog ezért most rátérek a lényegre. A Görög gasztronómiában a másik kedvencem. A gyros leves. Ebben a formában sokkal kevesebben ismerjük, mint pitakenyeres társát.
Hozzávalók 4 személynek:
½ Kg birka, pulyka, csirkecomb, ki mit szeret, illetve mit kapsz a húsos pultnál. aprítsd csíkokra
3 EK. Olívaolaj
3-4 db színes paprika akár vegyes színben kicsumázva, és darabolva
2 nagyobb fej vöröshagyma, megtisztítva, aprítva
3-4 db érett paradicsom, ha ez, nincs akkor inkább egy kisebb doboz konzerv paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma megtisztítva szeletelve
Egy kis doboz lila babkonzerv
1 közepes cukkíni karikára vágva.
1-2 TK só
1 EK gyros fűszerkeverék, de ha egyéni ételízesítőre vágysz, készítsd magad.
Házi fűszerkeverék:1-1 KK fekete bors, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring, 2 kk. oregánóból keverjük össze.
Elkészítés:
A főzőedényben hevítsd fel az olívaolajat, majd a hagymát, fokhagymát pirítsd meg benne. Amikor üvegesedik tett hozzá a megsózott húst, és a fűszerek egyik felét. Állandó keverés mellet pirítsd meg. Majd miután elősütötted vízzel, de még jobb, ha csontlevessel engedd fel. Lassú tűzön főzd, míg majdnem puha nem lesz. Most már hozzáöntheted a babot, a cukkínit, és a paradicsomot. Mikor megpuhult akkor még a maradék fűszer következzen. Tapasztalatom szerint a fűszerek ízei megváltoznak és tompulnak. Ez magyarázza az utánízesítést.