Levesbáró

Gyros leves.

Gyros leves.

Ez a közkedvelt étel kevésbé ismert leves változata.

gyrosleves.jpg

A gyros az egyik legdivatosabb Street food már évek óta. Lépten-nyomon ehetjük már Budapesten. Sajnos éppen ezért a minősége is nagyon hullámzó. Szinte minden görögös étel kedvelőnek megvan a kedvenc helye. Nekem egy kis óbudai üzlet a kedvelt. Eldugott helyen van, de ha egyszer ennél a görög srácnál megkóstolod, az igazi házi készítésű ételeit azonnal megszereted. Ha kíváncsi vagy a címe: https://www.facebook.com/pg/Alexandrosz-Gyros-257837427586068/about/?ref=page_internal Ő nem az előkészített megszokott tömbhúsból készíti szendvicseit, hanem maga pácolja, fűszerezi olyan is. Tegnap is ezt vacsoráztuk, nagyon jó volt.

A helynek egy szépséghibája van, hogy hétvégén nincs nyitva. Mivel a tulaj maga készíti az ételeket, neki is szüksége van pihenésre.

De mivel ez a Levesbáró blog ezért most rátérek a lényegre. A Görög gasztronómiában a másik kedvencem. A gyros leves. Ebben a formában sokkal kevesebben ismerjük, mint pitakenyeres társát.

Hozzávalók 4 személynek:

½ Kg birka, pulyka, csirkecomb, ki mit szeret, illetve mit kapsz a húsos pultnál. aprítsd csíkokra

3 EK. Olívaolaj

3-4 db színes paprika akár vegyes színben kicsumázva, és darabolva

2 nagyobb fej vöröshagyma, megtisztítva, aprítva

3-4 db érett paradicsom, ha ez, nincs akkor inkább egy kisebb doboz konzerv paradicsom

3-4 gerezd fokhagyma megtisztítva szeletelve

Egy kis doboz lila babkonzerv

1 közepes cukkíni karikára vágva.

1-2 TK só

1 EK gyros fűszerkeverék, de ha egyéni ételízesítőre vágysz, készítsd magad.

 Házi fűszerkeverék:1-1 KK fekete bors, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring, 2 kk. oregánóból keverjük össze.

Elkészítés:

A főzőedényben hevítsd fel az olívaolajat, majd a hagymát, fokhagymát pirítsd meg benne. Amikor üvegesedik tett hozzá a megsózott húst, és a fűszerek egyik felét. Állandó keverés mellet pirítsd meg. Majd miután elősütötted vízzel, de még jobb, ha csontlevessel engedd fel. Lassú tűzön főzd, míg majdnem puha nem lesz. Most már hozzáöntheted a babot, a cukkínit, és a paradicsomot. Mikor megpuhult akkor még a maradék fűszer következzen. Tapasztalatom szerint a fűszerek ízei megváltoznak és tompulnak. Ez magyarázza az utánízesítést.

 

2 komment Világjáró Különleges leves nemzetközi levesek liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek húsos leves Tovább
Gyros leves. Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
1
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Jókai bableves Jókai bableves
  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1612458441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2017.04.27. 23:24:46

Tisztelettel megjegyzem, hogy a girosz nem görög étel, hanem török (eredetű). Kint, Görögországban, bár szinte mindenütt lehet kapni, de ha turistaként azt vagy csak azt kérsz, akkor eléggé vérben forgó, mogorva szemekkel szolgálnak ki (most nem a turistamágnes helyekre gondolok, ahol visszafogják magukat, hanem az eldugottabb részekre) lévén, hogy kevesen utálják annyira egymást, mint a görög a törököt.
Ez személyes tapasztalat (is) :-) Amikor kint voltunk, gyorsan leszoktunk róla, hogy giroszt kérjünk. Még pizzát is szívesebben adnak mindenhol, mint giroszt. Persze az étel eredetére több magyarázat is van (mint a legtöbb ételére), de úgy tűnik, hogy a görögök egy jelentős része pont azt tette magáévá, amit utálhat.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.04.28. 12:53:18

@IamTwo: Köszönöm az észrevételt, ígérem utánanézek!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard