Levesbáró

Csókakői kobászleves

Csókakői kobászleves

A legfinomabb korhelyleves

csokakoi_kolbaszleves.jpg

A korhelylevesünk, ha felveszi ünnepi ruháját. Akkor méltán hívatjuk Csókakői kolbászlevesnek. Őszintén bevallom, nem tudom, mi köze van a településhez, tartok tőle, hogy annak idején névadó szakácsunk ott készítette elsőként, vagy oda származott, mindenesetre legalább 30 éve már a Fortuna étteremben és Disco-ban az egyik top levesünk volt. Persze azért ez nem egy alapleves, titkos fűszerezése és a bevert tojás betétje (buggyantott tojás, savanyú tojás szegénynek egyik magyar elnevezése rosszabb, mint a másik) pedig az Angolszász kultúrában nagyon ismert, és kedvelt héj nélkül főzött lágy tojásféle. Másrészt az ízesítője a jó minőségű házi füstölt kolbász. A képen láthatót a Sparban csípős Bogdáni néven árusítják. Persze ez sem hibátlan, mert nem olyan, mint Békéscsabán élő titkos kolbászgyártóm remekművei, de lassan már kifogyok belőle és legközelebb csak a következő szezonban jutok hozzá. De térjünk vissza erre veretes ételhez.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg Hagyományos savanyú káposzta vegyél egy kilót, mert főzésig úgy is csipegetni fogod.

25 dkg puha füstölt kolbász lehetőleg ne legyen megvágva, mert főzés közben kifolyik a leve, zsiradéka és ízetlen száraz lesz.

1-2 fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva, vagy szeletelve

2-3 gerezd fokhagyma megtisztítva apróra vágva

1 EK Zsír hagyományos kisütött

10 dkg füstölt szalonna apró kockára vágva

10 dkg baconszalonna

1-2 TK fűszerpaprika

1-2 babérlevél

1 csipet frissen őrölt feketebors

1 EK curry fűszerkeverék, és most Bombay keveréket raktam bele, ez csípősé teszi, de ezt most így akartam.

1-2 TK só vigyázat a káposzta és a kolbász jelentősen besózhatja az ételünket

1EK Ételízesítő ebben most a Maggi Íz varázs keverék van. Ez is nagyon sós ezért csak a végén már nem is sóztam

1 EK liszt érzékenyek kihagyhatják

2 dl tejföl, esetleg növényi tejföl.          

A 4 tojáshoz 1-2 TK só és 2 EK ecet, a főzővízbe.

Elkészítés:

A szalonnát, és a bacont a zsiradékban kisütjük, amikor pirul, hozzárakjuk a hagymákat és gyakori kevergetés mellett üvegesre sütjük. Meghintjük a fűszerekkel, és felengedjük csontlevessel, vagy vízzel és leves porral, most én a granulátummal. Hozzárakjuk a káposztát és lassan főzve félig megpuhítjuk. Most tegyük bele a kolbászt egészben. Nagyon sok helyen azt olvasom, hogy karikára vágják, és úgy használják. Nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal finomabb és szaftosan marad, ha egészben főzzük bele. Majd tálalásnál kicsit kihűlve vágjuk fel és így tegyük a levesbe. Ezáltal amikor esszük, különlegesen finom élmény okoz. Amikor elkészült szedjük ki a kolbászt kicsit hűlni. A lisztet a tejföllel és vízzel elkeverve készítsünk egy habarást, és állandó keverés mellett öntsük a levesünkhöz és forraljuk ki.

A tojásokat az alábbi módon készítettem.  A vizet én egy magasabb falú serpenyőben felforraltam, majd sós karakteresen ecetes vízben óvatosan beleengedte egyenként egymás mellé a tojásokat. Ha esetleg szét akartak főni, akkor egy nagyobb kanállal vissza lehet finoman igazítani. Attól függően, milyen lágyan szeretjük, 3-5 percig lassan forraljuk, majd tálaljuk. Ezen a módon egyébként akár reggelire, vacsorára, egyéb alkalomra is készíthetjük. Sokkal könnyebb fogyaszthatjuk, mint ha héjában készítenénk. A tányérokba osszuk szét a tojásokat, és a kolbászokat és merjük rá a levest. 

 

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves Tovább
Csókakői kobászleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4112262406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard