Levesbáró

Kakukkfüves vadgulyás

Kakukkfüves vadgulyás

kakukkfuves_vadgulyas.jpg

Ezt a levest Gemenci vadász barátomtól tanultam, a siker nem marad el ha megfőzitek! Ő egyébként dámszarvasból készítette.  Amilyen változékony idő van mostanában, akár egy kerti, vagy terasz bográcsozást is beiktathatunk egy szép szélcsendes napsütéses napon. Északi országokban védett teraszokon, kertekben gyakran télen is tartanak party-kat a szabadban, persze jól felöltözve. Egyre több barátom ezen a módon készíti a Karácsonyi Halászlevet is a szabadban. Ráadásul a nyílt tűzi sütést-főzést amúgy sem a kánikulára találták ki. Ez azért talán mostanában nem várható! Ezt az ételt persze elkészíthetjük fazékban a tűzhelyen, fedett melegebb helyen is akár a konyhánkban is.

Hozzávalók 4 személyre:

½ kg -1 kg Vadhús függően, hogy csontos, vagy színhúst használunk fel. Őz, szarvas, dámvad, vaddisznó, lapocka, szegy stb.! Esetleg vásárolhatunk már összevágott keveréket is, ez esetben fennáll a veszélye annak, hogy többféle húsrész, illetve életkorú állatból származik, nagyon eltérő főzési idővel!

2-3 db sárgarépa megtisztítva, felkarikázva

1-2 db petrezselyem gyökér zöldjével együtt megtisztítva, felkarikázva

1 zellergumó. esetleg szárzeller megtisztítva, felkarikázva

1 db zöldpaprika megtisztítva, felkarikázva

1 db paradicsom megtisztítva, felkockázva

1-2 fej vöröshagyma megtisztítva, felkockázva

1-2 gerezd fokhagyma megtisztítva, összezúzva

1-2 TK fűszerpaprika

Néhány darab burgonya, édesburgonya megtisztítva, kockára vágva. Ezeket csak az utolsó 20-15 percben tegyük hozzá!

Néhány szál friss kakukkfű, tárkony,

Fekete bors frissen őrölve, néhány szem borókabogyó, esetleg vadpörkölt fűszerkeverék.

1-2 EK zsiradék, olaj, főzési kultúránk szerint.

Elkészítés:

Az edényünkbe tegyük bele a zsiradékot, hevítsük fel és pirítsuk meg az összevágott megsózott, megborsozott húst, legalább míg kivilágosodik, esetleg ha néhány helyen megpirul még finomabb lesz. Most következzenek a hagymák, és még egy kicsit pirítsuk! Rövid kevergetés után, engedjük fel húslevessel, vagy vízzel, de akkor leveskockával, vagy ízesítővel is dúsítanunk kell. Fűszerezzük, és félig főzzük meg. Ekkor következzen a vegyes zöldség, és zöldpaprika. Amikor roppanós akkor kerül bele a burgonya, és a paradicsom. Ezt a szakaszolást azért érdemes megtartani, mert alapanyagaink eltérő időben puhulnak meg. Így elérjük, hogy nem fő mállik szét egyik nyersanyagunk sem.

4 komment Különleges leves Magyaros leves liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Kakukkfüves vadgulyás Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Harira leves Harira leves
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6211959729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.12.02. 21:10:55

Mintha a kockára aprított 1-2 fej vöröshagyma, és az 1-2 gerezd fokhagyma kimaradt volna a leveskéből...(talán csak nem a "fűszerezzük" mozzanattal kerülnek bele?) Én előbb tán ezeket megfonnyasztom a forró zsiradékban, és majd csak ezt követően kerül sorra a hús kifehérítése...de járható az is, hogy a hús után, de még a felengedés előtt kerüljenek a levesalapba.
Válasz erre 

Levesbáró 2016.12.03. 20:34:54

@Krutzifix: A második, járhatóra szavazok. Köszönöm, javítom!
Válasz erre 

Tökönrúgott Feleségek 2016.12.03. 21:50:39

Jól hangzik :) de bűn bele leveskocka, vagy ételízesítő!
Válasz erre 

Levesbáró 2016.12.04. 08:08:00

@Tökönrúgott Feleségek: Igazad van amint nálunk is kapható lesz a dobozos csontleves alap örökre elfelejtem! Bár már ezekben is kaphatók glutamát mentesek!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard