Levesbáró

Frankfurti borsóleves

Frankfurti borsóleves

virslis_zoldborsoleves.jpg

Frankfurti leves elnevezés a jobbára csak nálunk létezik. Elég jól ismerem a német gasztronómiát, de ilyen összetételű levessel nem találkoztam. Véleményem szerint a virsli neve adta az ötletet hajdani névadójának. Már a fő alapanyagnak az elnevezése is nagyon érdekes. Nekem jobban tetsző hagyomány szerint századokkal ezelőtt két ismert hentesmester egy időben vezette be ezt az újdonságot a két szomszédos országban. Az osztrák iparos barátságból, egymás iránti tisztelet jeléül a Frankfurter, míg a német mester a Wiener elnevezést adta. Persze a húsipari történetírásnak is meg van a maga története, amelyben egy Németországban tanult hentesmester Bécsbe üzletet alapított. A tanult szigorú német szabályokon lazítva más alapanyagot is kevert például baromfi húst is. A helyieknél nagy sikert aratott és így terjedt el ez a húskészítmény. Természetesen az Osztrák-Magyar monarchia idején nem kellett sok idő, hogy nálunk is elterjedjen. Sokaknak az egykori menzák, üzemi étkezdék világát idézi. Számukra nem túl pozitív az élmény. Pedig ezt a leves lehet igazán finomra is elkészíteni. Ennek receptjét már megosztottam veletek: http://levesbaro.blog.hu/2016/11/20/frankfurti_leves_574

Most egy érdekes változatról írok, még pedig a zöldborsós.  Gyerekeink ritkán szertik a kelkáposztát ez a változat nekik is szólhat.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg Zsenge zöldborsó

25 dkg burgonya tisztítva kockára vágva

15 -20 dkg virsli, ha ilyet vásároltunk a műbéltől megszabadítjuk és karikára vágjuk

5-10 dkg kockára vágott és kisütött bacon szalonna, vagy vaj, vagy főző olaj ki mit használ

1 szál sárgarépa darabolva

1 kisebb vöröshagyma megtisztítva apróra vágva

1 kis csokor petrezselyem zöld apróra vágva

1-2 TK só

1 liter húsleves, vagy 1-2 leveskocka

Fűszerek: csipet feketebors, majoránna, lestyán, zsálya.

Elkészítés:

A hagymát, és a sárgarépát a zsiradékon megsózva megdinszteljük, majd a húslevessel felengedjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldborsót, és a fűszereket. Puhára főzzük, a végén az utolsó forrásnál meghintjük a petrezselyem zölddel. Ha szeretjük, 1-2 kanál tejfölt rátehetünk tálalásnál dúsításnak, díszítésnek.

Szólj hozzá! nemzetközi levesek húsos leves Tovább
Frankfurti borsóleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr3511959715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard