A tárkonyos csirkeleves már önmagában is nagyon finom, és ha ha még tovább fokozzuk a vargányagombával megszületik a csoda! Ezt a receptet egy Szilvásváradi étterem séfjétől tanultam, szerintem ezt feltétlen meg kell osztanom veletek. Elkészítésének különlegességét már a csirke színe is mutatja! Ha végig olvasod kiderül a titok!
Hozzávalók 4 személyre:
4 db egész csirkecomb
30 dkg vargányagomba
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 Ek Ízvarázs ételízesítő (vagy 1 liter csirkeleves)
1 Ek Ízvadász csirke fűszerkeverék
1 Ek libazsír, vagy étkezési olaj
1 Ek liszt, vagy étkezési keményítő
1 kis csokor friss tárkony (esetleg fagyasztott, vagy a a szezonban ecetben tartósítva)
csipet frissen őrölt fekete bors, kakukkfű, 1 kis rozmaring ág.
néhány szem borókabogyó, és babérlevelet.
1-2 Ek mustár
1-2 dl főzőtejszín
1 citrom díszítésre, illetve egyéni savanyításra.
Néhány szál petrezselyem,
4 Ek tejföl díszítésre
1 Tk só
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, esetleg nyílt lángon leperzseljük. Sózzuk, borsozzuk és és egy serpenyőben minden oldalát ropogósra sütjük. Közben egy főzőedényben az összevágott hagymákat, és zöldpaprikát ételízesítővel üvegesre pirítjuk (ezzel a trükkel finomabb lesz, viszont nagyon könnyen odaég! Nagyon gyakran kell keverhetni, de megéri! ) Ez után a csirkelevessel vagy vízzel felengedjük, hozzáadjuk a borókabogyót és puhára főzzük. A csirkés serpenyőben időközben megpirítjuk a gondosan megmosott és összeaprított vargányákat, ezen a módon jobban nyomon követhetjük, hogy ne főjön túl, ráadásul sokkal ízletesebb lesz. A végén ráöntjük a megfőtt csirkére, és felforraljuk. A liszttel a tejszínnel, és a mustárral habarást készítünk és ezt is a hozzáadott a zöld fűszerekkel kiforraljuk.