A zöldborsó krémleves mindig aktuális, ráadásul gyerekeink is imádják. Ha nem vagy a konyha ördöge akkor is sikert arathatsz vele. Ha tehetem vegyesen használom hozzá a fejtett, és a héjas zöldborsót is. Ha nem kapunk frisset a fagyasztott is megteszi. Ráadásul nagyon rövid idő alatt elkészül. Készíthetjük liszt és tej nélkül is! Ha nem tökéletesen zsenge a borsó a turmixolás miatt, így is nagyon finom. Egyszerű elkészíteni és ha ezen a módon díszíted nagyon vonzó étellé válik.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg Zöldborsó vegyesen
1-2 szem burgonya, legjobb az édesburgonya
1 fej vöröshagyma
1 db petrezselyem gyökér zölddel együtt
1 Ek zsiradék vaj, olaj, libazsír
1 Ek étkezési keményítő ( fogyókúrázók elhagyhatják)
1 Tk só
1 Ek ételízesítő, ki mit szeret
1 csipet frissen őrölt feketebors
1 db vékony csíkvágón összedarabolt sárgarépa vajon lipirítva
4-8 szál megmosott rukkola díszítésnek
2 dl zsíros tej felhabosítva a habot díszítésnek a tetejére kanalazzuk, a maradékkal felöntjük a levest
Elkészítés
A borsókat az összetevőkkel feltesszük főni, sózzuk fűszerezzük és rövid forralás után turmixoljuk. Tejhab készítése:
Kávéfőző tejgőzölő: Előbb kb 70-80 C fokra melegítjük és a végén már csak a felszínéhez közelítve fel-le mozgatva gőzöljük, míg elegendő habunk nem keletkezik
Elemes habosító: szintén felforrósítjuk és a forgó habosítóval a felszínhez közel fel-le mozgatva keverjük.
Sokkal több értékes vitamint, enzimet megőrzünk, ha lassan rövid ideig forraljuk a levesünket. A forgó kés úgy is összeaprítja.