Levesbáró

Kapros zöldbabos zöldségleves túrógombócokkal

Kapros zöldbabos zöldségleves túrógombócokkal

Dill green beans and vegetable soup with cottage cheese dumplings

kapros_zoldbabos_turogombocleves.jpgSokunknak a túrógombóc inkább édességként van a tudatunkban, pedig levesbetétnek is kitűnő. Nem csak ízében harmonizál, hanem a kitűnően kiegészíti a zöldbab fehérjéit, és teszi kompletté. Szervezetünk számára így a legértékesebb. Annak idején egy Pilisvörösvári étteremben láttam elsőként, de nem csak az ottani Sváboknak lehet kedvence!

Hozzávalók 4 személyre 

2-3 sárgarépa
2-3 gyökér 
60 dkg zöldbab 
1 zellergumó
1 zöldpaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 - 2 fej hagyma
1 csomag kapor
3 dl tejszín
1 citrom leve ha savanykássan szeretjük
frissen őrölt bors színes, vagy fekete
1-2 Tk só 

2 Ek zsiradék vaj stb

Túrógombóc:
25 dkg zsíros tehéntúró
8 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag kapor ha nagyon szeretjük a kaprot 

1 Tk só

Elsőként érdemes a gombócok masszáját összekeverni, mert ha hűtőben állni hagyjuk a búzadara jobban felszívja a túró nedvességét és könnyebb formázni.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a répát és a gyökeret és a zellert felkarikázzuk a zöldbabot ha nem fagyasztott kb 1-2 cm darabokra vágjuk.  A hagymát és a zöld paprikát miután apróra vágtuk a zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket és a zöldbabot, lefedve rövid ideig pároljuk. Ez után elengedjük fel vízzel, vagy csontlével. (Kb 1 liternyi). Sózzuk, borsozzuk és megfőzzük. Amikor amikor megpuhult , hozzáadjuk a tejszínt és belerakosgatjuk a gombócokat. A végén citromlével savanyíthatjuk, ha úgy szeretitek! Ne felejtkezz el a kaporról az utolsó forrásnál.

Ha neked megnyugtatóbb akkor érdemes külön kifőzni! A túrógombócot hozzávalóit összekeverjük, pici gombócokat formázunk belőle (megnőnek!) majd sós, lobogó vízben kifőzzük. 

Szólj hozzá! Különleges leves Nagyi-Napi recept Tovább
Kapros zöldbabos zöldségleves túrógombócokkal Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Ünnepi alkalmakra halászlé Ünnepi alkalmakra halászlé
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr868915362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Utazómalac Belgrádban – Hol eszik a helyi? Ha Belgrádra gondolsz, elsőre talán nem a gasztronómiai kalandok jutnak eszedbe, hanem a rakija és a balkáni hangulat. Pedig ez a város egy igazi aranybánya annak, aki nem Michelin-csillagos, hanem szívből főzött kajára vágyik. Én, az Utazómalac és hű társam Maci, természetesen ott ettünk, ahol a… vilagjarocucu.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard