Különösen Erdélyben népszerűek a pikáns savanykás levesek. Valószínű a Román, és a Szláv konyha közelsége érezteti hatását. Náluk a savanyú leveseknek hatalmas hagyománya van. Azért is szeretem ezt a ezt a receptet, mert a magyaros ízesítés általában piros a paprikától. A hagyomány őrzőbb Székelyek megtartották az ősi konyhánk íz, és színvilágát fűszerezését. Hiszen, ez a piros alapfűszerünk, csak Amerika felfedezése után kalandos formában jutott el hozzánk, és vált ételeink egyik meghatározójává.
Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirke (kapirgálós az igazi,) persze más alkatrészek, comb, mell is lehetnek. De csontos, bőrös húsokból lesz a legfinomabb.
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér zölddel együtt
1 zellergumó zölddel együtt
1 vöröshagyma
2-3 fokhagyma
1-2 Ek zsiradék zsír, vaj, étolaj
4 dl főző tejszin, esetleg zsíros tejföl
1/2 citrom
1-2 Ek ételízesítő ( ha sós akkor sózással vigyázzunk!
1-2 Tk só?
fűszerek: tárkony, fekete bors, lestyán,
Elkészítés:
A egész csirkét 8-ba 12-be vágjuk mérettől függően, toklásztól, pihéktől megtisztítjuk, esetleg leperzseljük. Megsózzuk borsozzuk zsiradékon elősütjük, hozzáadjuk a megmosott kockára vágott zöldségeket és hagymát. Gyakori kevergetéssel fedő alatt dinszteljük. Mikor majdnem megpuhult kb 1 liter vízzel felengedjük, most tegyünk hozzá a levesport, és készre főzzük, hozzáöntjük a főzőtejszínt, a citromlevet és az összeaprított zöld fűszereket.
Gondosan megmosott héjú citrom karikákkal díszíthetjük.
A citrom fehér héja ha sokat áll a levesünkben megkeseríti, ezért csak tálaláskor tegyük hozzá!
Ha liszttel, keményítővel sűríteni akarjuk akkor a tejszínnel együtt megtehetjük.
Ha tejfölt teszünk hozzá más jellegű levest kapunk, ezt is kipróbálhatjátok!