Levesbáró

Tárkonyos pikáns csirkeleves

Tárkonyos pikáns csirkeleves

Tarragon and sour chicken soup

pikans_raguleves.JPGKülönösen Erdélyben népszerűek a pikáns savanykás levesek. Valószínű a Román, és a Szláv konyha közelsége érezteti hatását. Náluk a savanyú leveseknek hatalmas hagyománya van. Azért is szeretem ezt a ezt a receptet, mert a magyaros ízesítés általában piros a paprikától. A hagyomány őrzőbb Székelyek megtartották az ősi konyhánk íz, és színvilágát fűszerezését. Hiszen, ez a piros alapfűszerünk, csak Amerika felfedezése után kalandos formában jutott el hozzánk, és vált ételeink egyik meghatározójává.

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirke (kapirgálós az igazi,) persze más alkatrészek, comb, mell is lehetnek. De csontos, bőrös húsokból lesz  a legfinomabb.

2-3 sárgarépa

1-2 petrezselyemgyökér zölddel együtt

1 zellergumó zölddel együtt

1 vöröshagyma

2-3 fokhagyma

1-2 Ek zsiradék zsír, vaj, étolaj

4 dl főző tejszin, esetleg zsíros tejföl

1/2 citrom

1-2 Ek ételízesítő ( ha sós akkor sózással vigyázzunk! 

1-2 Tk só?

fűszerek: tárkony, fekete bors, lestyán, 

Elkészítés:

 

A egész csirkét 8-ba 12-be vágjuk mérettől függően, toklásztól, pihéktől megtisztítjuk, esetleg leperzseljük. Megsózzuk borsozzuk zsiradékon elősütjük, hozzáadjuk a megmosott kockára vágott zöldségeket és hagymát. Gyakori kevergetéssel fedő alatt dinszteljük. Mikor majdnem megpuhult kb 1 liter vízzel felengedjük, most tegyünk hozzá a levesport, és készre főzzük, hozzáöntjük a főzőtejszínt, a citromlevet és az összeaprított zöld fűszereket.

Gondosan megmosott héjú citrom karikákkal díszíthetjük.depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up.jpg

A citrom fehér héja ha sokat áll a levesünkben megkeseríti, ezért csak tálaláskor tegyük hozzá!

Ha liszttel, keményítővel sűríteni akarjuk akkor a tejszínnel együtt megtehetjük.

Ha tejfölt teszünk hozzá más jellegű levest kapunk, ezt is kipróbálhatjátok!

  

 

4 komment Magyaros leves nemzetközi levesek húsos leves Nagyi-Napi recept Tovább
Tárkonyos pikáns csirkeleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Harira leves Harira leves
  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr768910754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ea 2016.07.24. 23:14:08

Haha pont ez jutott eszembe. :)
Válasz erre 

Ea 2016.07.24. 23:16:23

En szoktam beletenni borsot is. Es ujabban a legvegen "hagyomanyorzesbol" belerakok 2 kanal zold pestot is.
Válasz erre 

Ea 2016.07.24. 23:17:12

ZöldBorsót.
Válasz erre 

Levesbáró 2016.07.25. 12:07:36

@Ea: Nagyszerű ötlet!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard