Levesbáró

Nyírségi burgonya gombócleves

Nyírségi burgonya gombócleves

Nyírségi Potato Dumpling soup

blahai_gombocleves.jpgA hagyomány szerint ezt a levest a Brüsszeli világkiállításra alakította át az akkori  sikeres szakács csapat. Az eredete már a nevéből is következik. Szabolcs megye! Ha egy ilyen tál leves elfogyasztása után maximum egy könnyű tésztának vagy egy  kis süteménynek  marad hely a pocakodban! Ideális könnyű ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg borjú, vagy pulyka esetleg sertés hús     

2-3 db sárgarépa            

1-2 db petrezselyem gyökér

1 db gumó  zeller

1 db vöröshagyma

1/4 fej karfiol

15 dkg zöldborsó

15 dkg gomba

2 gerezd fokhagyma

2 dl főző tejszín

2 Ek vaj

1-2 Ek ételízesítő

Só, bors, petrezselyemzöld, egy csipet fűszerpaprika nem sok ez nem pörkölt!

1/2 citrom leve

ínyenceknek: 2 tojás sárgája

Gombóc:

20 dkg burgonya

8 dkg liszt

1 tojás 

1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

A húst kockára vágjuk és a megmosott összeaprított, vajon megpárolt hagymákra öntjük, sózzuk, borsozzuk. Kifehéredésig többszöri kevergetés mellett pároljuk. Ez után  tegyük rá az összevágott zöldségeket,  ételízesítőt  és fedő alatt lassan pároljuk. Kb. félidőben tegyük bele a zöldborsót, karfiolt gombát. Egy másik edényben főzzük meg sós vízben a nem túl apróra vágott burgonyát, ha megfőtt a levét szűrjük rá a levesünkre. Még forrón törjük össze hagyjuk egy kicsit meghűlni és adjuk hozzá a tojást, lisztet, a szerecsendiót. Keverjük össze és kis gombócokat formázzunk belőle. Amit legvégén a levesbe főzünk. A végén adjuk hozzá a tejszínt a citromlevet, és a tetejére pedig petrezselyem zöldet hintünk. 

depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up.jpgÍnyenceknek : A Francia konyha kedvelt levesdúsító eljárása a legirozás. Magyarul azt jelenti, hogy a már elkészült ételbe tejszínnel elkevert tojássárgáját keverünk, ez után forralni már nem szabad, mert a tojás kicsapódik. Viszont még feltétlenül nagyon forrónak kell lennie, mert hőkezelni kell a tojást. Ha egyszer megkóstolod ez után csak így fogod kérni ezt az ételt!

 

4 komment Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Nyírségi burgonya gombócleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
4 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Falusi Mariann és Horgas Eszter Falusi Mariann és Horgas Eszter
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek
  • Mediterrán zöldséges sült csirkeleves Mediterrán zöldséges sült csirkeleves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr218880178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RS 2016.07.13. 14:44:57

"és a megmosott összeaprított vajon" ????
Válasz erre 

konfuciuska 2016.07.13. 23:14:51

Isteni jó kaja receptjét hogy lehet ennyire ocsmányul megírva közzétenni???! Olvashatatlan, értelmezhetetlen az iromány, hemzseg a pontatlan, és magyartalan, de főképp értelmezhetetlen mondatoktól. Meg se lehet csinálni a kaját ennek alapján... Ettől sajna az az érzésem lesz, hogy te még egy vajaskenyeret se tudsz rendesen megkenni... (pedig nyilván igen...)
Válasz erre 

Levesbáró 2016.07.14. 10:17:57

@RS: Köszönöm az észrevételt, javítottam!
Válasz erre 

papramorgó 2021.02.16. 00:42:53

Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?@Levesbáró:
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard