Egyik kedvenc távol keleti levesem a Thai tésztás garnéla leves. Ha nem szereted a rákot készítheted csirkemellből is. Az eredeti receptet a követségi tanácsos hölgytől tanultam.
Ha már elkészült így tálalhatod. A vegyes kenyérkosárban lévő karakteres kenyerek vajjal, csak az én európai toldalékom, így viszont komplett nyári ebéd vagy vacsorává válik!
Előkészítés után 10 perc alatt elkészül.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg tisztított garnéla
2-3 fehér hagyma vagy 1 cs. újhagyma zöldjével együtt
1-2 színes kaliforniai paprika
1-2 dl kókusztej
10 dkg főtt rizstészta
1 Ek szezámolaj
2-3 kafir lime levél
2-3 szál lemongrass (citromfű)
1 nagyobb galanga gyökér (thai gyömbér)
6 gerezd fokhagyma
néhány szál friss koriander
1/2 lime leve
1-2 Tk cukor
1 Tk só
kis csokor thai bazsalikom aprítva.
2-3 Ek halszósz
nekem egyébként bevált a Fűszerparadicsom Kft. Thai fűszerkeveréke, mert a fenti fűszereket csak néhány helyen kapni. Ebből 1 Ek.
fejenként 1-1 chili paprika (macska ....e)ez a thai óvodás mennyiség, amikor kérdezik és te azt válaszolod "no hot " akkor tesznek ennyit bele.
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a megmosott összevágott hagymákat, a paprikát, és chilit, és a fűszereket rátesszük a rákokat, a sót, cukrot és magas fokon pirítjuk, végül a kókusztejet és egy kevés vizet kiforraljuk, ráöntjük a citromlevet, és az összedarabolt zöld fűszereket. Végül a megfőtt rizstésztával tálaljuk.