A klasszikus szezonja már vége ért, de ma már az importált és fagyasztott termékek világában bármikor hozzá lehet jutni. A Sütőtök magas karotin tartalma, könnyen emészthető rostjai miatt, nagyon értékes zöldségfélénk. A levesbetétje pirított tökmag a tetejére pedig hidegen sajtolt tökmagolajat csepegtettem ami mindenkinek, de különösen a idősödő férfiak számára különösen értékes.
Hozzávalók 4 főre
1 kg sütőtök ha fagyasztott akkor 80 dkg
2 dl főző tejszín vagy növényi tejszín
2 Ek cukor vagy édesítő
1 Tk. currypor
1 Kk. só
1 kis db reszelt gyömbér
2 Ek pirított tökmag
2 Ek tökmagolaj
kívánság szerint néhány csepp citromlé a tálalásnál.
Elkészítés :
A friss tököt sütőben kb 45-50 percig 160 C-fokon megsütjük. Kicsit hagyd kihűlni, majd egy evőkanál segítségével távolítsd el a magjait és a héját! Ez után tedd a főzőedénybe öntsd fel kb. 1 liter vízzel! Forrald fel, rövid ideig főzd, fűszerezd, add hozzá a tejszínt! A legvégén már csak a turmixolás van hátra. Tálalásnál beleszórjuk a pirított tökmagot és a tetejét meglocsoljuk a tökmagolajjal, esetleg néhány csepp citromlével.
Tudományos kísérletek beigazolták, hogy a fagyasztás minimális mértékben csökkenti zöldségeink vitamin és élettanilag fontos összetevőinek értékeit.
A hidegen sajtolt olajok sokkal jobban megőrzik fontos összetevőiket ha nem hevítjük őket. Ezért ha tehetjük meleg ételeinkbe a legvégén tegyük csak bele.
A karotin zsírban oldódik ezért sokkal értékesebb A vitaminként csak zsiradékkal jelen esetben a tökmagolajjal tud hasznosulni.