Levesbáró

Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Pumpkin cream soup

magyar_konyha_2010_10_02_108.jpgA klasszikus szezonja már vége ért, de ma  már az importált és fagyasztott termékek világában bármikor hozzá lehet jutni. A Sütőtök magas karotin tartalma, könnyen emészthető rostjai miatt, nagyon értékes zöldségfélénk. A levesbetétje pirított tökmag a tetejére pedig hidegen sajtolt tökmagolajat csepegtettem ami mindenkinek, de különösen a idősödő férfiak számára különösen értékes. 

Hozzávalók 4 főre

1 kg sütőtök ha fagyasztott akkor 80 dkg

2 dl főző tejszín vagy növényi tejszín

2 Ek cukor vagy édesítő

1 Tk. currypor

1 Kk. só

1 kis db reszelt gyömbér

2 Ek pirított tökmag

2 Ek tökmagolaj

kívánság szerint néhány csepp citromlé a tálalásnál. 

Elkészítés :

A friss tököt sütőben kb 45-50 percig 160 C-fokon megsütjük. Kicsit hagyd kihűlni, majd egy evőkanál segítségével távolítsd el a magjait és a héját! Ez után tedd a főzőedénybe öntsd fel kb. 1 liter vízzel!  Forrald fel, rövid ideig főzd, fűszerezd, add hozzá a tejszínt!  A legvégén már csak a turmixolás van hátra. Tálalásnál beleszórjuk a pirított tökmagot és a tetejét meglocsoljuk a tökmagolajjal, esetleg néhány csepp citromlével.depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up_2.jpg

Tudományos kísérletek beigazolták, hogy a fagyasztás minimális mértékben csökkenti zöldségeink vitamin és élettanilag fontos összetevőinek értékeit.

A hidegen sajtolt olajok sokkal jobban megőrzik fontos összetevőiket ha nem hevítjük őket. Ezért ha tehetjük meleg ételeinkbe a legvégén tegyük csak bele.

A karotin zsírban oldódik ezért sokkal értékesebb A vitaminként csak zsiradékkal jelen esetben a tökmagolajjal tud hasznosulni.

 

 

Szólj hozzá! Tovább
Sütőtök krémleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya A legfinomabb alvó levesünk, a kocsonya
  • Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup Gyöngytyúk leves, Guinea fowl soup
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • A krumplileves legyen krumplileves A krumplileves legyen krumplileves
  • Brüsszeli leves kvartett Brüsszeli leves kvartett

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr828785682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard