A kakas nem egy sütni való jószág, viszont pörköltnek és levesnek is kitűnő. Sokáig kell főzni, és szárazabb és erősebb izom rostokat tartalmaz a húsa e miatt sokkal tartalmasabb, erősebb levest, ételt lehet belőle főzni, mint a csirkéből. A zsálya egy különleges ízesítője. A saját belsőségéből, kiegészítve egy kis plusz májjal kiegészítve a kedvenc levesbetétem! Ez a leves talán nem a sebbel-lobbal összedobott vasárnapi ebédek közé tartozik, de jeles napokon érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 4 személyre
1 kg tyúk
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyem gyökér
1 zellergumó zöldjével együtt
1 kisebb karalábé
néhány levél kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db zöldparika
1 db paradicsom
1 Kk. egészbors
1-2 Tk só
Májgaluska , gombóc.
25 dkg máj
1 zsemle
1 tojás
csipet őrölt fekete bors
1 csipet majoranna
kevés összevágott zsálya
1/2 fej vöröshagyma
1 csipet grill fűszerkeverék
zsemlemorzsa tartaléknak
Elkészítés:
A kakast kb 2 l megsózott vízben feltesszük főni, forrás után habját eltávolítjuk. Majd hozzáadjuk egészben zöldségeket, főszereket és nagyon lassan hagyjuk gyöngyözve főni. A kelkáposzta hozzáadása bőségesen elegendő félidőben. A főzési idő alatt bőséges időnk van a gombóc, vagy galuska elkészítésére:
Egy külön edénybe sós vizet tegyünk fel főni. Ez idő alatt a beáztatott zsemléhez adjuk a ledarált, vagy éles késsel megkapart májat, az összevágott hagymát, petrezselyem zöldet, fűszereket, tojást. Jól keverjük össze, ha nem formázható szórjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. 2 evőkanállal kanállal nagyobb galuskákat, vagy gombócokat formázzunk és a forrásba lévő vízbe rakjuk őket és lassú fokozaton főzzük ki.
Amikor a tyúk megpuhult szedjük le a hús s csontjáról tépkedjük darabokra, a zöldséget vágjuk össze, és így tálaljuk.
- A levesekben ha gombóc helyett evőkanál méretű galuskát szaggatsz sokkal hamarabb megfő és nincs az a veszély, hogy a közepénél nem fő meg! Ráadásul gyorsabban is haladsz!