Levesbáró

Kakasleves zsájával és májgaluskával

Kakasleves zsájával és májgaluskával

Cock soup with sage and liver dumplings

kakasleves.jpgA kakas nem egy sütni való jószág, viszont pörköltnek és levesnek is kitűnő. Sokáig kell főzni, és szárazabb és erősebb izom rostokat tartalmaz a húsa e miatt sokkal tartalmasabb, erősebb levest, ételt lehet belőle főzni, mint a csirkéből. A zsálya egy különleges ízesítője. A saját belsőségéből, kiegészítve egy kis plusz májjal kiegészítve a kedvenc levesbetétem! Ez a leves talán nem a sebbel-lobbal összedobott vasárnapi ebédek közé tartozik, de jeles napokon érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 4 személyre

1 kg tyúk 

2-3 sárgarépa

1-2 petrezselyem gyökér 

1 zellergumó zöldjével együtt

1 kisebb karalábé

néhány levél kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 db zöldparika

1 db paradicsom

1 Kk. egészbors

1-2 Tk só

Májgaluska , gombóc. 

25 dkg máj

1 zsemle

1 tojás

csipet őrölt fekete bors

1 csipet majoranna 

kevés összevágott zsálya 

1/2 fej vöröshagyma

1 csipet grill fűszerkeverék

zsemlemorzsa tartaléknak

Elkészítés: 

A kakast kb 2 l megsózott vízben feltesszük főni, forrás után habját eltávolítjuk. Majd hozzáadjuk egészben zöldségeket, főszereket és nagyon lassan hagyjuk gyöngyözve főni. A kelkáposzta hozzáadása bőségesen elegendő félidőben. A főzési idő alatt bőséges időnk van a gombóc, vagy galuska elkészítésére:

Egy külön edénybe sós vizet tegyünk fel főni. Ez idő alatt a beáztatott zsemléhez adjuk a ledarált, vagy éles késsel megkapart májat, az összevágott hagymát, petrezselyem zöldet, fűszereket, tojást. Jól keverjük össze, ha nem formázható szórjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. 2 evőkanállal kanállal nagyobb galuskákat, vagy gombócokat formázzunk és a forrásba lévő vízbe rakjuk őket és lassú fokozaton főzzük ki.

Amikor a tyúk megpuhult szedjük le a hús s csontjáról tépkedjük darabokra, a zöldséget vágjuk össze, és így tálaljuk.

  • depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up_1.jpgA levesekben ha gombóc helyett evőkanál méretű galuskát szaggatsz sokkal hamarabb megfő és nincs az a veszély, hogy a közepénél nem fő meg! Ráadásul gyorsabban is haladsz!

 

Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Tovább
Kakasleves zsájával és májgaluskával Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Bográcsgulyás Bográcsgulyás
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr268755598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

Well done rozé kacsamell Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem). Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel. blogkocsma.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard