Manapság divatos lesajnálni ez a levest. Valóban a régi üzemi étkezdékben, menzákon sok gyatra, vacak mutánsát etették meg velünk ezen a néven. De ha igényesen jó alapanyagokból készítjük el egy ropogós barna kenyérrel, tálaljuk nem marad el az elismerés. Persze itt a legmeghatározóbb összetevő a virsli!
Hozzávalók: 4 személyre
- 1/2 fej kelkáposzta
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 nagyobb burgonya
- 1 evőkanál zsiradék én libazsírral készítem
- 1 evőkanál liszt
- fejenként 1 szál füstölt virsli (ami húsból készült)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál majoranna, ha friss még finomabb!
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1-2 teáskanál só
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 csipet csombor
- 2 teáskanál ételízesítő
- bors frissen őrölt, vagy roppantott ízlés szerint
Elkészítés:
A kelkáposztának eltávolítjuk a külső haragos zöld leveleit, és a torzsa nélkül kockára vágjuk. Fazékba a fűszerekkel, az vékonyra összevágott sárgarépával hagymával, vöröshagymával, zsiradékkal fel tesszük főni. Hozzáadjuk az összekockázott burgonyát és puhára főzzük. A legvégén kerüljön bele a karikázott virsli, és a tejfölös habarás. A végén felaprított petrezselyemmel szórjuk meg. Télen, tavasszal az öreg káposzta levét öntsük le, mert keserű lehet.
- Télen a káposzta első levét öntsd le, keserű lehet!
- A tejfölös habarás, hogy ne legyen csomós, úgy készítsd, hogy a tejfölt habverővel kevered rászórod a lisztet végül kevés vízzel kikevered. Műszakiak pedig: vegyétek elő a botmixert és azzal keverjétek simára!
- A paprikát mindig a zsiradékra hintsd rá, szebb színe lesz.
- Tudod, hogy nemrégiben ünnepeltük a virsli kétszáz éves születésnapját. Szinte egy időben készítette el két hentes mester Ausztriában és Németországban. Hasonló összetételben. Ráadásul tudtak egymásról. Az igazán érdekes az, hogy az osztrák tiszteletből Frankfurtinak, még a német pedig Wiener-nek nevezte el.
- Németországban hasonló receptet már a XIII. században is készítettek. De egységesítve ekkor lett.