Pulykanyak leves
Ha most elővennénk a minden konyhába belátó varázs szemüvegünket, akkor most biztos azt látnánk, hogy a Magyarországi konyhák nagy részében hús leves fő, gyöngyözve a tűzhelyek nagy részén. És az egész lakást betelíti az illatozó legjellegzetesebb vasárnapi, és ünnepi ételünk illata.
Pulykanyakból azért már sokkal kevesebben készítenek levest. Pedig a csirkénél markánsabb az íze, de mégsem zavaró annyira, hogy a gyerekek is szívesen fogyasszák. Sokkal több hús van rajta ezáltal a főtt húst szeretők is méltán kedvelik. Ráadásul nem száraz, és külön rituálé leszopogatni az ehető részeket.
Egy levesbáró hogy is készíti? Nagyon egyszerűen!
1 kg pulyka nyak
2-3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér zölddel együtt
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 zellergumó
1 karalábé
1/4 fej kelkáposzta
1 db zöldpaprika
1 kávéskanál fekete bors
1 csipet egész köménymag
1-2 db szegfűszeg
1/4 db szerecsendió
1-2 teáskanál só
1 csipet fűszerpaprika
Elkészítés:
A megmosott nyakat a megsózott hideg vízben egy fazékban feltesszük főni. Mikor felforrt teaszűrővel leszedem a habját hozzáteszem a a zöldségeket és fűszereket. Addig főzöm míg a hús kezd leválni a csontról. Ha nálatok a család így szereti akkor érdemes külön sós vízben cérnametéltet megfőzni mellé.
- A zöldségeket főzésnél ne vágd össze, mert nagyon édeskés zöldség ízű lesz a leves.
- Ha megfőtt nagy szitaszűrőn érdemes különválasztani a levet és a húst meg a zöldségeket, könnyebb tálalni.
- Nagyon lassan forrjon, mert sokkal tisztább szebb lesz a levesünk.
- A kelkáposztát csak félidőben tedd hozzá, ne főjön szét
- A paprikát csak a tetejére feljövő zsiradékra szórd rá, így szebb színe lesz. Vigyázz! ne sokat!