Nem árulok el titkot, ezt a levesemet az indiai Shambar soup ihlette. Bár nem olyan sűrű , ennek fő oka, hogy a mi kultúránkban a leves nem annyira tömény mint Ázsiai rokonáé. Talán azért is mert nekünk erre van egy speciális elnevezésünk, ez pedig a főzelék.
Hozzávalók:
20 dkg lencse
15 dkg karfiol
1 fej vöröshagyma
1 kisebb padlizsán
1 db édesburgonya
3 db paradicsom
1 dl kókusztej
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál curry
1 teáskanál shambar fűszerkeverék
1 evőkanál zsiradék, pl. ghi, vaj, olívaolaj, stb.
1 csilipaprika
3-4 babérlevél
1-2 teáskanál Himalája só
további fűszerek
1 kávéskanál: római kömény, őrölt koriander, borsikafű, őrölt mustármag, fekete bors.
kis csomag petrezselyem, néhány szál koriander zöld
Elkészítés
A forró zsiradékra rádobod a fűszereket és enyhén átpirítod, majd az össze aprított vöröshagymát. Miután többszöri kevergetéssel megfonnyasztottad, hozzáöntöd az előzetesen megmosott beáztatott lencsét. Megsózod főzöd. Amikor már majdnem megfőtt rakhatjuk hozzá a karfiolt, rövid főzés után következik az kockázott édesburgonya és padlizsán. A legvégén az utolsó forrásnál meghintjük a levélzöldekkel. A csilit nem szoktam összevágni így az erőset szerető családtag kaparinthatja meg és a tányérjában szétnyomkodja. Ez által az igazi erejét Ő kapja meg!