Levesbáró

Szoljanka leves

Szoljanka leves

Amit mindig is szerettünk az orosz szomszédban

szoljanka_leves.jpg

Egyes hagyományok szerint ennek a levesnek az eredete oda nyúlik vissza, amikor a hagyományos orosz vendégszeretet találkozott a szegénységgel. Amikor egy nagyobb társasági összejövetel volt, mindenki vitt magával otthonról egy kis húsfélét a kamrából. Ezeket összefőzték és elkészült a közös étel. Ez a sokfajta íz igazán különleges levessé forrt össze! Én így szeretem:

 

HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:

 

20 dkg sertés lapocka

20 dkg füstölt kolbász vagy virsli

20 dkg füstölt sonka

10 dkg bacon szalonna

2 ek. olaj, vagy zsiradék

3 közepes  vöröshagyma

2 tk. pirospaprika

3 paradicsom

20 dkg savanyú uborka

1 ek. sűrített paradicsom

2 dl tejföl

1/2 citrom

3-4 gerezd fokhagyma

5 dkg kapribogyó

1 tk. friss koriander

fél cs. petrezselyemzöld

fél cs. friss bazsalikom

só ízlés szerint (vigyázva, a húsfélék sósak)

1 tk. egész bors

2 tk. adzsika – ha hozzájutunk a grúz fűszerkeverékhez

 

ELKÉSZÍTÉS:

Az összevágott bacon szalonnát olajon megpirítjuk, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, míg üveges nem lesz a hagyma. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, később a pirospaprikát, és a kockára vágott sertéshúst. Fűszerezzük az egész borssal, sóval, és fedő alatt pároljuk. Ha nyers sonkával készítjük, akkor ezt félidőben tegyük hozzá. Ha főtt sonkával dolgozunk, akkor ezt csíkokra vágjuk, és a befejezés előtt a füstölt kolbásszal vagy esetleg virslivel, a csíkokra vágott uborkával és az apróra vágott paradicsommal együtt tesszük a levesünkbe. Amikor megpuhult a húsunk, akkor hozzákeverjük hő kiegyenlítéssel a tejfölt, a citromlevet, a kapribogyót, az adzsika fűszert, és a legvégén a tetejére a finomra vágott zöldfűszereket. Érdemes a végén sózni, mert nem tudhatjuk, hogy a húsok és az uborka mennyire sós.

Sajnos, érthető okokból Magyarországon nem volt divatos megkedvelni az orosz ételeket, pedig ez a pikáns, tartalmas egytálétel a magyar ízlésnek is tökéletesen megfelel. Jóféle ropogós barna kenyérrel kitűnő, bőséges fogás. Még abban az időszakban voltam kezdő szakács, amikor időnként kötelező protokoll volt a helyi orosz tábornokokat vendégül látni. Ezekre az alkalmakra szinte mindig ezt főztem, amiért ők rendkívül hálásak voltak, így sokáig kellett menekülnöm, hogy ne kelljen hálájuk jeléül több liter vodkát meginni vizespohárból. Mert náluk vacsoránál Na zdarovije felszólításra egy hajtással ki kellett inni, és azonnal valahogy után töltődik. Ezek az emberek ugyanis a „nem kérek” kifejezést nem ismerték, legalábbis ha vodkáról volt szó. Kár, hogy ez az étel az oroszok kivonulásával együtt az országból is hosszú időre szinte eltűnt.

1 komment Különleges leves nemzetközi levesek húsos leves A világ legjobb levesei Tovább
Szoljanka leves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Babgulyás, kihal mint az ősállatok? Babgulyás, kihal mint az ősállatok?
  • Horvát bableves Horvát bableves
  • Kulturált köcsögözés Kulturált köcsögözés
  • Zöld leves Zöld leves

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr918695638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari 2016.06.09. 14:44:37

Én főzöm, kicsit másképp, de végül is ez a maradékok levese:) Ezt az ukrán barátnőmtől tudom, aki szerint ez a leves nem orosz, hanem ukrán.ha és a halszoljanka?? Isteni!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard