A húsos gyümölcsleves receptek legnagyobb tárháza Erdély! Ez egy igazán egyszerű, szokatlan különlegesség. Ha maradék sült csirkém van, otthon akkor ebből is percek alatt készíthetek egy könnyű ebédet, vacsorát.
FORRÓ ALMALEVES
GYÖMBÉRREL, TÉPETT
JÉRCEMELLEL
HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:
1 nagyobb alma,
1 kis gumó gyömbér,
1,5 dl savanykás fehérbor,
4 evőkanál gyümölcscukor
fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
20 dkg jércemell
vagy sült csirke maradék
ELKÉSZÍTÉS:
Felteszünk egy lábasban vizet forralni a fahéjjal, a szegfűszeggel és a gyümölcscukorral.
Az almát kis kockákra vágjuk, a gyömbért pedig gyufa méretűre. A főzővízbe beletesszük
a bort és az alapanyagokat. Elkészítjük a habarást a lisztből és a tejszínből, ezzel levesünket
behabarjuk – vigyázva hőkiegyenlítéssel – hogy a tejszín ne ugorjon össze. (sokunk számára gusztustalan, amikor a tejzsír cseppek formájában kicsapódik) Csak egyszer kell
felforralni, hogy az almadarabok ne főjenek szét. Az almalevest ízlés szerint citromlével még
ízesíthetjük, ha a bor nem lenne elég savanyú. A csirkemellet vékonyra veregetjük, csak
sózzuk és kevés zsiradékon világosra vagy ropogós pirosra sütjük. Tálaláskor a csészékbe
tépegetjük a csirkét és rámerjük a még forró, habos levest.