Nagy melegben ennél kívánatosabb ételt, mint egy tányér jéghideg gyümölcsleves nem igen tudok elképzelni.Külföldi barátaim bármikor meglátták elcsodálkoztak azon, hogy mi mi mindenből készítünk levest, de amikor megkóstolták akkor már megértették miért is szeretjük.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg vegyes gyümölcs tetszés és idény szerint meggy, cseresznye, alma, barack, körte, szilva.
2 dl tejföl 1 dl főzőtejszín
2 Ek cukor, vagy édesítő
1 csipet só
1 Ek liszt, vagy étkezési keményítő, esetleg főző pudingpor
4 db szegfűszeg
1 kisebb darab fahéj
1 kis darab vanília rúd
édes gyümölcsök esetén 1/2 citrom leve
2 Ek sárgabarack lekvár
ha még tovább fokozzuk az élvezetet adagonként 1 gombóc vanília fagylalt
Elkészítés: 1 liter vízben tegyük fel főni a megtisztított, megmosott, ha szükséges kimagozott gyümölcsöket, adjuk hozzá a sót, cukrot, édes fűszereket. A legtöbb esetben egy forrás elegendő! A tejfölt a tejszínt kevés hideg vízzel és a sűrítő liszttel, keményítővel habverővel simára keverjük, és a levesünkhöz lassú sugárba folyamatosan keverve hozzá öntjük. Tegyük bele a levárt és forraljuk ki. Szükség szerint citromlével savanyítjuk. Esetleg további cukorral édesítjük.
Leggyorsabban a ledugaszolt hideg vízzel felengedett mosogató medencében tudjuk lehűteni, de így csak 20 C-fok környékét érjük el. Ha most betesszük a hűtőbe akkor lesz igazán hideg.