Ez egy igazi Szabolcsi klasszikus. Gyakran a füstölt sonkák főzésénél megmaradt lének egy igazán izgalmas felhasználási módja. A paraszti táplálkozásra mindig jellemző volt, hogy semmi sem ment kárba. Tulajdon képen nem is hiányzik belőle a hús. Annál is inkább mert a bőrből a csontból kifőtt enyvanyagoknak, az ízületeknek, míg a húsból, babból, káposztából, fűszerekből kioldódók pedig ízlelőbimbóinknak okoz örömöt.
Persze ebben a Vegák is megtalálják maguk számára a vonzó erényeket. Hiszen a bab értékes növényi fehérjéi, a káposzta egészséges rostjai, laktató, tápláló ételt biztosít számukra is. Még néhány lelkesítő adalék, egyes kutatások szerint a káposzta emésztése több energiát fogyaszt el mint amennyi benne van. A káposzta és a bab bab lassú emésztése miatt hosszú jóllakottság érzését biztosítja.Remélem sikerült kedvet csinálni ennek a klasszikusnak!
Ennek a levesnek megfőzését ajánlom pasiknak is, mert he egyszer megvendégelitek ezzel a cimborákat hatalmas sikert arattok!
Hozzávalók 4 személynek:
1/2 kg Füstölt csülök, oldalas, comb(húsevőknek)
25 dkg tarkabab
1/2 kg savanyú káposzta
1-2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
10 dkg füstölt szalonna, vagy 2 evőkanál étolaj
2 TK fűszerpaprika
2 babérlevél
2-3 boróka bogyó
1 ek köménymag
1 Tk curry fűszerkeverék (Szabolcsi barátaim csak meg ne hallják)
1 Ek Ételízesítő (nekem legutóbb a Magi Ízvarázs jött be)
1 Ek liszt
1 kis csomag petrezselyem zöld
2 dl tejföl tálalásnál díszítésnek, na meg persze az íze miatt!
Biztos észrevettétek nem írtam sót! Várhatóan nem is lesz szükség rá a sós összetevők miatt.
Elkészítés: (Levesbárósan)
Az előzetesen kb. 10 órával előbb beáztatott babot a füstölt hússal egy fazékban fel tesszük főni. Hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát, babérlevelet, köménymagot, boróka bogyót. Félig megfőzzük majd hozzáadjuk a savanyúságától függően megmosott káposztát, a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, ételízesítőt. És puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk egy kis edényben kisütjük, a tepertőt kiszedjük belőle(jó lesz díszítésnek a tejfölre) a maradék zsírban* zsemle színűre megpirítjuk benne a lisztet ekkor fürgén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, és a petrezselymet. Elkeverjük, és azonnal felengedjük hideg vízzel. Ezzel a keverékkel berántjuk a levesünket és kevés curryt adunk hozzá. Kiforraljuk. A végső kóstolásnál ha szükség van rá után sózzuk.
- A ropogósra sütött szalonna pörc finomabb ha nem kerül főzésre a levesbe, mert visszapuhul
- Ha zsemleszínű* fűszeres rántással sűrítjük a bableveseinket akkor fogjuk azt az ízt érezni amit a Nagyinál annyira szerettünk
- A magyaros, babos, káposztás ételek titkos fűszere a curry lehet, nagyon jól kiegészíti az ízvilágukat!