Levesbáró

Káposztás bableves (kis titokkal)

Káposztás bableves (kis titokkal)

Bean soup with cabbage and smoked pork

kaposztas_bableves.JPGEz egy igazi Szabolcsi klasszikus. Gyakran a füstölt sonkák főzésénél megmaradt lének egy igazán izgalmas felhasználási módja. A paraszti táplálkozásra mindig jellemző volt, hogy semmi sem ment kárba. Tulajdon képen nem is hiányzik belőle a hús. Annál is inkább mert a bőrből a csontból kifőtt enyvanyagoknak, az ízületeknek, míg a húsból, babból, káposztából, fűszerekből kioldódók pedig ízlelőbimbóinknak okoz örömöt.

Persze ebben a Vegák is megtalálják maguk számára a vonzó erényeket. Hiszen a bab értékes növényi fehérjéi, a káposzta egészséges rostjai, laktató, tápláló ételt biztosít számukra is. Még néhány lelkesítő adalék, egyes kutatások szerint a káposzta emésztése több energiát fogyaszt el mint amennyi benne van. A káposzta és a bab bab lassú emésztése miatt hosszú jóllakottság érzését biztosítja.Remélem sikerült kedvet csinálni ennek a klasszikusnak!

Ennek a levesnek megfőzését ajánlom pasiknak is, mert he egyszer megvendégelitek ezzel a cimborákat hatalmas sikert arattok!

Hozzávalók 4 személynek:

1/2 kg Füstölt csülök, oldalas, comb(húsevőknek)

25 dkg tarkabab

1/2 kg savanyú káposzta

1-2 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db zöldpaprika

1 db paradicsom

10 dkg füstölt szalonna, vagy 2 evőkanál étolaj

2 TK fűszerpaprika

2 babérlevél 

2-3 boróka bogyó

1 ek köménymag 

1 Tk curry fűszerkeverék (Szabolcsi barátaim csak meg ne hallják)

1 Ek Ételízesítő (nekem legutóbb a Magi Ízvarázs jött be)

1 Ek liszt

1 kis csomag petrezselyem zöld

2 dl tejföl tálalásnál díszítésnek, na meg persze az íze miatt!

Biztos észrevettétek nem írtam sót! Várhatóan nem is lesz szükség rá a sós összetevők miatt.

 

Elkészítés: (Levesbárósan)

Az előzetesen kb. 10 órával előbb beáztatott babot a füstölt hússal egy fazékban fel tesszük főni. Hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát, babérlevelet, köménymagot, boróka bogyót. Félig megfőzzük majd hozzáadjuk a savanyúságától függően megmosott káposztát, a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, ételízesítőt. És puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk egy kis edényben kisütjük, a tepertőt kiszedjük belőle(jó lesz díszítésnek a tejfölre) a maradék zsírban* zsemle színűre megpirítjuk benne a lisztet ekkor fürgén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, és a petrezselymet. Elkeverjük, és azonnal felengedjük hideg vízzel. Ezzel a keverékkel berántjuk a levesünket és kevés curryt adunk hozzá. Kiforraljuk. A végső kóstolásnál ha szükség van rá után sózzuk.depositphotos_12630331-3d-businessman-showing-thumb-up.jpg

  • A ropogósra sütött szalonna pörc finomabb ha nem kerül főzésre a levesbe, mert visszapuhul
  • Ha zsemleszínű* fűszeres rántással sűrítjük a bableveseinket akkor fogjuk azt az ízt érezni amit a Nagyinál annyira szerettünk
  • A magyaros, babos, káposztás ételek titkos fűszere  a curry lehet, nagyon jól kiegészíti az ízvilágukat!
Szólj hozzá! Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Nagyi-Napi recept Tovább
Káposztás bableves (kis titokkal) Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Harira leves Harira leves
  • Forró fehérboros gyömbéres almaleves Forró fehérboros gyömbéres almaleves
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Instagram fotó Instagram fotó
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr298749762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard