A kép forrása az internet.
Ausztrál barátomtól tanultam ezt a receptet. Ő számára a legfontosabb influenza, náthagyógyító orvosság. Szerinte jobb hatású, mint az antibiotikumok. Néhány érvet is felsorolt, hogy mire alapozza ezt. Amiért most osztom meg veletek, hogy tegnap lecsaptam a szezon első szúnyogját. Nekem persze a legfontosabb, hogy finom. Saját tapasztalatom szerint, ha jó fokhagymás ételt eszel, nem csipkednek a szúnyogok, és más kellemetlen vérszívók. Erdélyiek szerint még a vámpírok is messze elkerülnek. Na! Ebben a levesben aztán van fokhagyma négy főre 56 gerezd! Sajnos nem csókálló, ezért a pároddal együtt fogyasszátok. Még további előny hogy hidegen is finom, próbáltam vajas bagett-tel mit mondjak: isteni.
Persze a gyógyhatásra a teljesség igénye nélkül még egy sor érdekességet tudunk felsorolni.
Egyiptomban már 3500 éve használják gyógyításra.
A már ókori görögök vérmérgezés és lepra ellenszerének tartották.
A rómaiaknál Néró császár orvosa egy könyvet szentelt a fokhagyma jótékony hatásának leírására.
Louis Pasteur kutatásai igazolták fertőtlenítő hatását.
Oroszországban ismert penicillin.
Ausztráliában magas vérnyomásban szenvedők kezelésére használják.
Brazíliában kísérleteznek a fogínysorvadás és fogszuvasodás megelőzésére a fokhagyma, gyömbér keverékével.
Hozzávalók:
- Két evőkanál olívaolaj
- 28 hámozatlan gerezd fokhagyma
- Fél teáskanál Cayenne bors
- Két evőkanál vaj
- 2 db nagyobb vöröshagyma hagyma (szeletelt)
- 1 nagyobb reszelt friss gyömbér
- 28 hámozott gerezd fokhagyma
- 1 ½ teáskanál friss kakukkfű (apróra vágott)
- 3 ½ csésze zöldség levest
- Fél csésze kókusztej
- Négy citrom gerezd
- 1 kisebb csokor petrezselyem zöld apróra vágva.
Elkészítés:
Kapcsold be a sütőt 180 fokra, amíg előmelegszik. Tegyél 28 gerezd fokhagymát héjával együtt egy tiszta hőálló üveg sütőedénybe. Öntsél rá két evőkanál nyers olívaolaj és sózd, meg a tetejét hintsd meg egy kevés fekete borssal. Fedd le tetejével vagy sütő fóliával, és süsd, míg fokhagyma aranybarna színt kap és meglágyul (KB 45 perc). Hagyd az edényt kihűlni. Nyomkodd ki az ujjaddal egy közepes tálba a héjából.
Egy nagy serpenyőbe, és olvaszd meg a vajat. Add hozzá a kakukkfüvet, a szeletelt hagymát, Cayenne borsot és a reszelt gyömbért, és addig párold, amíg a hagyma már majdnem átlátszó (6 perc). Tegye a sült fokhagymát és 28 nyers gerezd fokhagymát és pirítsd körülbelül 5 percig.
Ezután, öntsd hozzá zöldség levest, fedd le és főzzük, amíg a fokhagyma lesz puha és lágy tapintású lesz. Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe. a pürésítsd levest turmixgépben, vagy bot mixerrel. hogy sima textúrája legyen. Keverd össze a sült fokhagymát a levessel keverd hozzá a kókusztejet a frissen őrölt feketeborsot, a petrezselyem zöldet, és ha szükséges a sót. És forrald fel. Ha hidegen szereted, érdemes előző napon elkészíteni, és hűtőben tárolni. A citromgerezdeket külön kistányérban érdemes hozzá adni, mert ha valaki savanykásan szereti, bele facsarja magának.
.