Levesbáró

Palócleves

Palócleves

Mikszáth Kálmán tiszteletére

palocleves.jpg

Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban  létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira ízlett neki. Bár nálunk a családban párom nem szereti az ürühúst, meg amúgy is nagyon nehéz a férfiasságától megfosztott hím birka húsához manapság hozzájutni, ezért sertéslapockából készítettem. De ha te az eredeti recepthez ragaszkodsz, akkor akár Írországban, vagy Ausztráliában könnyebben hozzájutsz. Ha nincs, kedved megfőzni hamarosan közeledik a nagy Húsvéti Hollókői „autós zarándoklat”, egyszer sikeresen több mint egy órát várakoztam az úton, hogy a településre bejussunk azért, hogy megtudjam, hogy minden hely megtelt. Ezt megelőzve, ha kisüt, végre a tavaszi nap ne mulaszd el, hogy ellátogatsz és megkóstolod ott az egyik helyi étteremben. Mi nagyon szeretjük családi programnak, ez a varázslatos település meglátogatását.

Hozzávalók 4 személyre (persze ahogy én főzöm)

70 dkg Sertéslapocka összekockázva
30-40 dkg krumpli megtisztítva kockára vágva
30-40 dkg zöldbab, én a zöld színű ceruzababot vettem, persze ilyenkor fagyasztott.
1-2 nagyobb fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
1-2 EK zsír
1-2 TK pirospaprika
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
1 csokor kapor
1-2 TK só
1 liter csontleves megfőzve, esetleg leves kocka.

1 csipet tárkony

2 dl 20% tejföl, esetleg növényi tejszín.

1 EK liszt, persze ha glutén érzékeny vagy ezt elhagyhatod

1-2 TK Rajnai Rizling fűszer keverékem hamarosan még több helyen kapható lesz.

Elkészítés:

A zsíron megpirítom a hagymákat, majd ráteszem a húst, fűszerezem, sózom majd gyakori kevergetés mellett pirítom. Ezt azért érdemes megtenni, mert nagyon finom ízek keletkeznek a pirulás miatt, ráadásul a hús felületén a fehérjék megalvadnak és megakadályozzák, hogy a húsnedvek kifolynak. Ez által levünk nem lesz olyan pelyhes a fehérjék miatt. Ez után lefedem, és lassú fokozaton párolom, míg félig meg nem puhul. Ez után rakom hozzá a zöldbabot és a burgonyát, és felöntöm a csontlevessel. Mikor megfőtt a lisztet kevés vízzel kikeverem, hozzáadom a tejfölt és behabarom a levest. A legvégén megintem frissen vágott kaporral, és tálalom

12 komment Különleges leves Magyaros leves húsos leves A világ legjobb levesei Tovább
Palócleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
12 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Bakonyi Pandúrleves Bakonyi Pandúrleves
  • Főzzünk a szabadban! Főzzünk a szabadban!
  • Bolgár sajtos tojásos lecsó Bolgár sajtos tojásos lecsó
  • Cigány lecsó Cigány lecsó
  • A legfinomabb belga reformleves mindenkinek A legfinomabb belga reformleves mindenkinek

A bejegyzés trackback címe:

https://levesbaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2412262384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2017.02.17. 15:57:33

Nem véletlen volt elhízva Mikszáth.
Válasz erre 

makru 2017.02.17. 18:10:29

Én kapor helyett bőségesen adagolt majorannával fűszerezett változattal találkoztam először; ahhoz alakult ki kötődésem, magam is úgy főzöm. Érdekes módon leírt receptben eddig nem találkoztam vele, nem tudom, honnan származik a variáns. De mindenkinek tudom ajánlani kipróbálásra.
Válasz erre 

László Zsidek 2017.02.17. 19:46:14

@makru: Saját mutáns
Válasz erre 

László Zsidek 2017.02.17. 19:49:07

Érdekes gondolat a majoranna, még megkóstolom. Eddig csak a kapros, vagy tárkonyos ízesítésről hallottam. Ezért szép szakma a szakácsság
Válasz erre 

Haggyma 2017.02.17. 19:56:53

Kimaradt a leírásból, hogy az 1 liter csontlevest mikor adjuk hozzá...
Válasz erre 

László Zsidek 2017.02.18. 09:06:52

@Haggyma: Nagyon köszönöm javítottam!
Válasz erre 

könyvbolond_konyhatündér 2017.02.18. 09:45:43

Majorannával ki lehet üldözni a világból. Ha meg sok van valamiben az ehetetlen.
Gyakran főzök palóclevest. Nem éppen így de sebaj. Kaprot nem teszek bele. Legtöbbször marhapörkölt az alap nálam, ha alaplé helyett füstölt hús főzőleve kerül bele az csak javít rajta. Mi csak a tányéron tejfölözzük.
Válasz erre 

commando 2017.02.18. 15:37:09

A recept kiváló, de kapor helyet én is inkább tárkonyt használok. Főleg, ha sikerül bárányhúsból készíteni.
Válasz erre 

bit4 2017.02.18. 18:49:02

Végre, egy értelmes blog.
Válasz erre 

Levesbáró 2017.02.20. 08:44:19

@könyvbolond_konyhatündér: Ez a recept is érdekes lehet!
Válasz erre 

Levesbáró 2017.02.20. 08:44:50

@bit4: Köszönöm szépen!
Válasz erre 

Levesbáró 2017.02.20. 08:50:39

@commando: Persze ez teljes mértékig ízlés dolga, a kapor nagyon megosztó fűszernövény. Svédországban például alap. Egyébként én is szeretem tárkonyosan, és kaprosan is.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Levesbáró

Mostanság, ismét sokunknak nagyon fontos lett egy tányér finom leves. 45 éve készítek mindenféle mennyiségben és összetételben ezekből az igazán fontos ételekből. Nem titkolózom tovább elárulom azokat a recepteket, szakmai fogásokat amelyekről azt hittem, hogy sohasem fogom megosztani másokkal. Ha érdekel titeket lépjetek be a levesek birodalmába!

Keresés

Friss topikok

  • papramorgó: Elkeserítő, hogy lehet egy hagyományos, finom levest így elszúrni! Miért kellett bele mindenféle s... (2021.02.16. 00:58) Pincehelyi disznótorosleves
  • papramorgó: Nem tudom, eredetileg, hogy nézett ki, de most is gyalázatos! Nem beszélni magyar, lenni migráncs?... (2021.02.16. 00:42) Nyírségi burgonya gombócleves
  • takacsveca93: Ha van kedved báró, akkor nézd meg, hogy hogyan lehet spórolni pár kattintással. Élelmiszerre költ... (2018.09.02. 20:24) Jókai bableves
  • Kumari aki Nilüfer: Bizonyára finom minden..de nem szívesen ennék ott, ahol a kiszolgáló hosszú hajú hölgy haja szaba... (2018.04.13. 12:32) Bográcsgulyás a Gulyáskantinban
  • takacsveca93: Bár így kezdőként elég nehéznek találom a receptet, de szeretem a kihívásokat, szóval hajrá! Spóro... (2018.03.22. 16:23) Szinte kötelező húsvéti program : Palócleves

Címkék

A világ legjobb levesei (47) fogyókúrás (8) húsos leves (72) hús nélküli levesek (35) Időutazás (12) instagram (2) Különleges konyhák (15) Különleges leves (81) liszt tej hozzáadott cukornélküli levesek (35) Magyaros leves (45) Mesterkurzus (10) Nagyi-Napi recept (33) nemzetközi levesek (50) Programajánló (13) Világjáró (21) Címkefelhő

Blogajánló

179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól 2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas,… drams.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2018 július (1)
  • 2018 június (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 március (3)
  • 2018 február (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (1)
  • 2017 október (1)
  • 2017 szeptember (2)
  • 2017 augusztus (2)
  • 2017 július (5)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Minden, amit a levesekről érdemes tudni
süti beállítások módosítása
Dashboard