Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira ízlett neki. Bár nálunk a családban párom nem szereti az ürühúst, meg amúgy is nagyon nehéz a férfiasságától megfosztott hím birka húsához manapság hozzájutni, ezért sertéslapockából készítettem. De ha te az eredeti recepthez ragaszkodsz, akkor akár Írországban, vagy Ausztráliában könnyebben hozzájutsz. Ha nincs, kedved megfőzni hamarosan közeledik a nagy Húsvéti Hollókői „autós zarándoklat”, egyszer sikeresen több mint egy órát várakoztam az úton, hogy a településre bejussunk azért, hogy megtudjam, hogy minden hely megtelt. Ezt megelőzve, ha kisüt, végre a tavaszi nap ne mulaszd el, hogy ellátogatsz és megkóstolod ott az egyik helyi étteremben. Mi nagyon szeretjük családi programnak, ez a varázslatos település meglátogatását.
Hozzávalók 4 személyre (persze ahogy én főzöm)
70 dkg Sertéslapocka összekockázva
30-40 dkg krumpli megtisztítva kockára vágva
30-40 dkg zöldbab, én a zöld színű ceruzababot vettem, persze ilyenkor fagyasztott.
1-2 nagyobb fej vöröshagyma megtisztítva apróra vágva
1-2 EK zsír
1-2 TK pirospaprika
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
1 csokor kapor
1-2 TK só
1 liter csontleves megfőzve, esetleg leves kocka.
1 csipet tárkony
2 dl 20% tejföl, esetleg növényi tejszín.
1 EK liszt, persze ha glutén érzékeny vagy ezt elhagyhatod
1-2 TK Rajnai Rizling fűszer keverékem hamarosan még több helyen kapható lesz.
Elkészítés:
A zsíron megpirítom a hagymákat, majd ráteszem a húst, fűszerezem, sózom majd gyakori kevergetés mellett pirítom. Ezt azért érdemes megtenni, mert nagyon finom ízek keletkeznek a pirulás miatt, ráadásul a hús felületén a fehérjék megalvadnak és megakadályozzák, hogy a húsnedvek kifolynak. Ez által levünk nem lesz olyan pelyhes a fehérjék miatt. Ez után lefedem, és lassú fokozaton párolom, míg félig meg nem puhul. Ez után rakom hozzá a zöldbabot és a burgonyát, és felöntöm a csontlevessel. Mikor megfőtt a lisztet kevés vízzel kikeverem, hozzáadom a tejfölt és behabarom a levest. A legvégén megintem frissen vágott kaporral, és tálalom